avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intampinare pt recurs pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intampinare pt recurs pensie intretinere

Buna ziua.
In urma divortului pronuntat anul trecut, instanta a stabilit plata unei pensii alimentare care fiul meu in cuantumul procentual de 20% din venitul meu lunar net. M-am conformat platii. Ulterior, la nici un an de la pronuntarea divortului fosta sotie a cerut majorarea pensiei de intretinere in cuantum de 25% din veniturile mele nete, pe motiv ca : posibilitatile mele materiale s-au marit de la data stabilirii pensiei de 20% de catre instant de judecata, fapt neadevarat, ca nevoile minorului au crescut . Mentionez ca la data pronuntarii divortului copilul era inca la gradinita. Acum a intrat in clasa a IIa. Cand a cerut majorarea pensiei copilul era déjà in clasa I. Acum este in clasa a IIa. In urma cererii majorarii pensiei, instanta de judecata, in speta judecatoria i-a respins cererea pe motiv ca nu au intervenit schimbari majore in ceea ce priveste veniturile mele si nici nevoile minorului. La instant de fond m-am aparat singur. Am povestit instantei realitatea pe care v-o descriu si dvs pt a ma indruma apoi cum sa formulez intampinarea pt instanta de recurs, caci fost sotie a facut recurs la sentinta pronuntata de judecatorie – nemajorarea pensiei.
In urma divortului am incheiat o tranzactie prin care eu am renuntat la apartament pt a ramane dumneaei cu copilul in el, tocmai pt a nu fi afectat copilul de schimbarea domiciliului. Fosta sotie mi-a platit o suma derizorie in comparatie cu valoarea reala apartamentului, fapt acceptat de mine, iar ea a ramas cu aparatementul. Era firesc sa am in urma acestei renuntari si eu o locuinta, motiv pt care am contractat un imprumut pt a a achizitiona o locuinta intr-o zona apropiata de copilul meu, zona in care aparatamentele sunt mai scumpe decat in alte zone ale orasului. Apoi, pt a putea fi locuit pt ca nu era in conditii tocmai decente de trait, am mai contractat un credit pt a-l repara si face locuibil. Asadar ratele mele din momentul de fata mi-au diminuat salariul considerabil ramanand cu un venit de 650 de lei lunar. Cum sa traiesc si sa pot asigura si copilului o pensie de 25% ? Consider ca 20% cat a decis instanta de fond este o decizie corecta . Am fost corect luna de luna si am achitat pensia copilului meu, nu am uitat nicio zi importanta din viata lui si i-am cumparat ce am putut si cum am putut. Acum fosta sotie vrea marirea pensiei. Daca in instant de fond am stiut cum sa ma apar, acum la recurs nu mai stiu cum. Din cate m-am interesat ar trebui sa depun o intampinare si nu stiu cum sa o formulez. Fosta sotie solicita admiterea recursului, casarea in tot a hotararii si modificarea cunatumului pensiei de intretinere de la 20 la 25% din venitul meu lunar. Motiveaza ca nevoile minorului s-au schimbat acum fiind in clasa aIIa si ca veniturile mele au crescut si cere luarea in calcul si a sporurilor acordate confor Ord 50, se refera la norma mea de hrana. Am uitat sa mentionez sunt cadru MAI. Veniturile pe care le incaseaza sotia mea plus pensia alimentara sunt chiar mai mari decat ale mele, ea luand si bonuri de masa. Invoca necesitatea controlului periodic al copilului meu care acum un a avut o interventie chirurgicala. Va rog ajutati-ma sa formulez intampinarea pt recurs. Cu respect, Sergiu.
Solicitati respingerea ca nefondat a recursului, pe aceleasi considerente ale instantei de fond in sensul ca nu s-a modificat nimic fata de hotararea pronuntata anterior si ca nevoile minorului nu au crescut substantial.

Trebuie sa stiti insa ca jurisprudenta considera ca norma de hrana intră în calcul la stabilirea pensiei de întreţinere, având în vedere şi dispoziţiile art. 409 Cod pr. civ. lit. a) – fiind inclusă în categoria de salarii şi alte venituri periodice realizate din muncă, destinate asigurării mijloacelor de întreţinere a debitorului obligaţiei de întreţinere.
Multumesc pentru raspuns, dar vreau sa discutam urmatorul aspect. Conform Ordinului M.A.I. nr. S/310 din 21.12.2009 art. 6 pct. 1 " functionarii publici, politistii, ..., care au dreptul la hrana potrivit normelor, atunci cand nu beneficiaza gratuit de alimente in natura sau hrana preparata, ( in aceasta situatie ma aflu eu, nu primesc alimente ci bani ) primesc in locul acestora valoarea financiara neimpozabila a normei de hrana la care au dreptul". De asemenea conform art. 55 alin. 4 Cod Fiscal " urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit : drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare. Din cele mentionate mai sus eu inteleg ca norma de hrana nu intra in calcul la stabilirea pensiei de intretinere. Gresesc cumva interpreatarea textului de lege? Astept raspunsul dumneavoastra cu mult interes. Va multumesc, cu respect Sergiu
Norma de hrana intră în calcul la stabilirea pensiei de întreţinere, având în vedere şi dispoziţiile art. 409 Cod pr. civ. lit. a) – fiind inclusă în categoria de salarii şi alte venituri periodice realizate din muncă, destinate asigurării mijloacelor de întreţinere a debitorului obligaţiei de întreţinere.

Este adevarat ca, la calcularea cuantumului întretinerii nu se iau în considerare decât veniturile obisnuite, nu si cele întâmplatoare (ore suplimentare, indemnizatii de transfer, de deplasare, de concediere, prime de vacanta, premii anuale), sume ce nu au caracter permanent, însa sumele reprezentând contravaloare norma de hrana incluse în venitul net realizat de recurent nu au acest caracter.

Astfel, sumele reprezentând contravaloare norma de hrana se acorda militarilor angajati si salariatilor civili, cadre militare, pe timp de pace, atunci când nu beneficiaza de alimente, având deci caracter permanent, iar nu întâmplator.

Mai mult, chiar daca reprezinta echivalentul hranei ce nu se acorda în natura militarilor angajati, nu exista motive pentru a nu fi considerate si aceste sume ca având caracter stabil, în conditiile în care oricarui debitor al obligatiei de întretinere, ce nu face parte din categoria persoanelor la care se refera OG nr. 26/1994, i se stabileste cuantumul pensiei de întretinere la care este obligat în raport de toate veniturile cu caracter permanent, inclusiv sumele pe care le aloca alimentelor.

Va multumesc stimate doamne pt informatiile furnizate. Cum va decide instanta ma voi supune si voi plati pensia atat cat va decide instanta. O ultima rugaminte as mai avea, imi puteti trimite nisite modele de intampinare pt recurs si am sa incerc sa o formulez eu asa cum ma pricep. Eu am gasit un model pe internet dar nu este foarte explicit. Astept cu interes un raspuns la cererea mea si va multumesc inca o data pt tot ajutorul.
V-am trimis. Verificati mesajele. Succes.

Alte discuții în legătură

Modificare ,casare sentinta aser aser Va rog sa-mi explicati - prin ce difera \" modificarea \" unei sentinte de\" casarea \"sa -in care din cele doua se poate respinge cererea de chemare in ... (vezi toată discuția)
Lipsa motivare respingere recurs Dajani Dajani Buna ziua, Din pacate nu pot obtine stampila de \"irevocabil\" pe o hotarare judecatoreasca, cat si \"investirea cu formula executorie\" pentru ca desi ... (vezi toată discuția)
Recurs pensie alimentara ana123 ana123 Va rog sa-mi trimiteti si mie o actiune de recurspentru pensie alimentara pe care sa o pot depune la judecatorie. va multumesc! (vezi toată discuția)