avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

buna seara.am nevoie de sfatul d-voastra.sunt casatorita de 10 ani,am 2 copii de 9 si 5 ani.din cauza neintelegerilor cu sotul meu ma gandesc serios la divort(prieteni,bautura).impreuna avem in intretinere o batrana cu contract de vanz-cump.cu clauze de intretinere(sotul acesteia a decedat noi suportand toata cheltuiala).in aceasta perioada eu am mostenit o casa de la tatal meu decedat in 1989, dupa un lung proces cu rudele mele.sotul m-a sprijinit financiar pe parcursul procesului.la aceasta casa are drept si sora mea(1/2).va rig daca puteti sa-mi spuneti ce obtin in urma unui eventual divort ci daca copii vor ramane la mine(sper fiindca putin ii pasa de ei).va multumesc den suflet.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:16, 25 Septembrie 2012
Copii vor ramane la dvs.
La mostenire are dreptul si sora dvs.

Contractul de intretinere il veti executa cu sotul si dupa divort.
In urma divortului, este posibil ca instanta sa stabileasca locuinta minorilor la dvs., in urma probelor administrate in cauza, prin care se va dovedi ca acesta este interesul superior al minorilor. In ceea ce priveste bunurile care va intereseaza pe dvs, respectiv cele 2 imobile, situatia este diferita pentru fiecare dintre ele: imobilul mostenit de la tatal dvs. este bun propriu al dvs, asadar nu va intra in masa partajabila. Sotul dvs. va putea solicita aducerea la masa partajabila a unei sume de bani pentru ajutorul oferit in cursul procesului despre care ati vorbit, urmand sa-si dovedeasca cererea. Imobilul dobandit prin contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere va intra la masa partajabila, fiind un bun comun, dobandit in timpul casatoriei. La masa partajabila, vor intra de asemenea si datoriile acumulate de dvs, cei doi soti in timpul casatoriei. Fac precizarea ca situatia bunurilor comune se va stabili in cadrul procesului de partaj, care va urma celui de divort.
Bunurile provenite dintr-o succesiune nu sunt bunuri comune ale sotilor, ci proprii .
Prin urmare, acest imobil nu va fi supus partajarii.

Imobilul dobandit prin contractul de vanzare-cumparare va fi cuprins in masa partajabila, fiind proprietate comuna a sotilor.

Drept de mostenire are si sora dumneavoastra.
Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nu prea avem date sa va spunem unde raman copiii, din cele cateva cuvinte pare ca la dv., odata ce spuneti ca nu-i prea pasa de ei; la fel cu partajul, ce veti obtine exact numai instanta va stabili, dar depinde si de cele ce evti cere fiecare.
Poate sotul nu va vrea sa ingrijeasca batrana, poate ca va vrea, depinde care unde sta, ce locuinta mai are etc. IN functie de asta imobilul din contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere (care trebuie bine citit, ar putea fi numai un contract de intretinere) se va putea sa il obtina unul sau altul dintre soti.

Mai bine luati actele si mergeti la un jurist sa va spuna ce si cum; partajul il puteti lasa pe mai tarziu, oricum, dar e bine sa hotarati in cunostinta de cauza.
buna seara.va multumesc tuturor pentru sfaturi.as vrea sa mai stiu unde si ce trebuie sa fac pentru a incepe procedura de divort,ce acte imi trebuie,si ce pasi voi urma.va multumesc.

Alte discuții în legătură

In caz de divort... brachma brachma va rog, am o nelamurire! parintii mei vor sa mi faca acte de vinzare cumparare cu clauza de intretinere, pt casa si teren. in cazul in care eu divortez, aceste ... (vezi toată discuția)
Rog sfatul unui avocat cocutza13 cocutza13 Buna ziua, Rog un avocat sa ma lamureasca in problema aceasta. Sunt casatorita de 10 ani, inainte de casatorie (deci pe numele de fata) parintii mei ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare dan bujoreanu dan bujoreanu Se poate rezilia un contract de vanzare-cumparare de imobil facut intre parintii mei si intre mine si fosta sotie, neavand nicio clauza? Sunt divortat de ... (vezi toată discuția)