Un salariat a suferit un accident de munca si se afla in concediu medical din luna mai. In august, medicul curant i-a schimbat codul de boala (desi starea lui nu s-a schimbat) si i-a dat concediu initial, si apoi inca unul in continuare.
Am intrebat medicul respectiv si mi-a spus ca i-a schimbat codul pentru ca nu-i permite casa de sanatate sa dea concediu pe mai mult de 3 luni cu acelasi cod de boala! Salariatul doreste sa se pensioneze pentru invaliditate. Ce se intampla cu contractul lui de munca? inceteaza la data comuncarii deciziei de pensionare sau mai inainte? ce trebuie sa faca societatea in vederea pensionarii lui?
Precizati daca evenimentul suferit de salariat a fost inregistrat de catre firma ca accident de munca si s-a intocmit FIAM.
Daca Da, se aplica prevederile Legii nr. 346/ 2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.
Daca era accident de munca, pe certificatul medical nu trebuia trecut codul de boala.
La ce cod va referiti, codul de diagnostic sau codul de indemnizatie?
Daca va referiti la codul de diagnostic, medicul nu a procedat corect. Daca prin adaugarea zilelor de incapacitate temporara de munca aferente certificatului de concediu medical ce urmeaza a fi eliberat se depasesc 90 de zile, medicul curant are obligatia sa indrume pacientul la medicul expert al asigurarilor sociale pentru aviz peste 90 de zile, iar pentru pacientii internati care nu se pot deplasa, medicul va trimite foile de observatie, rezultatele investigatiilor si un referatul medical.
Daca va referiti la codul de indemnizatie iar nu e corect deoarece in urma cercetarii s-a constatat ca a fost accident de munca (cel putin asa ati afirmat) medicul tr sa respecte concluzia cercetarii.
Totusi cred ca va referiti la codul de diagnostic, iar in acest caz nu prea il ajuta pe accidentat modificarea codului, daca dupa cum spuneti acesta vrea sa se pensioneze medical ca urmare a accidentului. Cel mai bine era sa se prezinte la medicul expert al asigurarilor sociale pentru aviz peste 90 de zile de CM.
Societatea nu face nimic privind pensionarea.
Odata cu emiterea unei decizii de invaliditate (pensionare) o copie a deciziei se transmite (de preferat de catre accidentat) la Inspectoratul Teritorial de Munca care va efectua refacerea dosarului de cercetare a accidentului. In urma refacerii cercetarii se va constata ca accidentul cu incapacitate de munca a devenit accident de munca care a produs invaliditate.
Multumesc pentru raspunsuri!
Medicul a schimbat doar codul de boala, nu si cel de indemnizatie.
Mai mult, astazi am primit si o Decizie medicala asupra capacitatii de munca eliberata de Casa de pensii, avand data de 17.09, care a fost comunicata la societate in 26.09.
El insa are concediu medical pana in data de 19.09. Ce trebuie sa faca societatea in acest caz? cand trebuie sa emita decizia de incetare a contractului de munca? Daca cim inceteaza cu 17.09, ce se intampla cu cele 2 zile de concediu medical?
Da, accidentul a fost inregistrat si s-a intocmit FIAM. Ce se intampla insa cu CIM salariatului? inceteaza de drept la data deciziei medicale asupra capacitatii de munca prin care s-a stabilit gradul I de invaliditate? sau trebuie alta decizie de la casa de pensiì?
Multumesc
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Boala profesionala
dass
as vrea sa intreb daca in cazul unei boli profesionale pentru care am si bp2 se da concediu medical cu codul pt boala profesionala doar daca doreste medicul ... (vezi toată discuția)
Concediu medical
Laura001
Buna ziua.tatal meu este diagnosticat cu leucemie limfoida cronica. Pana in prezent a acumulat 150 zile de concediu medical. Contabilii de la firma lor unde ... (vezi toată discuția)