avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua.tatal meu este diagnosticat cu leucemie limfoida cronica. Pana in prezent a acumulat 150 zile de concediu medical. Contabilii de la firma lor unde muncea sustin ca trebuie sa se pensioneze. In codul muncii scrie ca avem dreptul la 183 de zile de concediu medical. Si in plus 90 de zile prelungire cu aprobarea unei comisii. Ma puteti ajuta va rog cu un articol care justifica asta sau cu o explicatie ?
Cel mai recent răspuns: Laura001 , utilizator 15:49, 27 Ianuarie 2018
Ordinul comun CNPP+CNAS nr. 953/ 783/2017 aproba procedura de prelungire a CM peste 183 de zile pentru cel mult 90 de zile in raport cu evolutia cazului si rezultatele actiunii de recuperare. Nu se aplica la CM pentru accidente de munca si boli profesionale.
Comisia medicala din cadrul CJP stabileste daca se recurge la pensionarea pe caz de boala nu contabilii de firma.
Solicitati contabililor sa va precizeze in scris art. de lege care obliga la pensionarea pe caz de boala.
1. Codul Muncii nu a prevazut si nici nu prevede nicio durata maxima a concediului medical.

2. Intr-un astfel de caz, pot fi posibile doua situatii :
- concedierea in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat; (art.61 lit.c C.mun.)

- pensionarea pe caz de boala. In acest caz, c.i.m. inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III sau la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II (art.56 alin.1lit.c C.mun.)
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pt raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare pentru cancer mamar stadiu 3 mariana suteanu mariana suteanu buna ziua,sunt diagnosticata cu cancer mamr gr 3,fac sedinte de chimioterapie,apoi operatia,doresc sa stiu daca ma pot pensiona pe caz de boala vand varsta de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical mitrofan emilia mitrofan emilia Buna ziua Cate zile de concediu medical pot primi de la comisia medicala in urma unui accident cu fractura de bazin si multe alte traume. Mentionez ca am deja ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala Sergiu5 Sergiu5 Un coleg si prieten de-al meu se confrunta cu urmatoarea situatie: Este profesor titular in invatamantul preuniversitar, are 42 de ani si acum aproximativ ... (vezi toată discuția)