avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema: promisiune bilaterala de vanzare-cumparare. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema: promisiune bilaterala de vanzare-cumparare. Ce am de facut?

Buna ziua ,

Am o problema si as dori o lamurire pe cat e posibil.
Pe scurt. Am incheiat o conventie de vanzare cumparare pentru un apartament la mansarda unui bloc, in data de 30.08.2007, in urmatoarele conditii:
Eu, in calitate de beneficiar cumparator achit o suma sub forma unui avans in suma fixa , urmand ca diferenta pretului de achizitie convenit de parti sa fie achitata la data incheierii cvc . Dat fiind ca nu aveam banii la data incheierii acestui act ( aveam o casa de partajat), am convenit ca in cazul in care imi exprim intentia de cumparare pana la finele anului 2007, pretul de achizitie va fi unul iar dupa data de 01.01.2008 , pretul va fi altul ( mai mare), avansul fiind insa acelasi . De asemenea am de la data incheierii acestei conventii drept de folosinta al imobilului.
Promitenta vinzatoare avea obligatia de a realize racordul la reteaua de electricitate si de gaz ( aceste aspecte le-a rezolvat), respective dezmembrarea apartamentului, intabularea acestuia intr-o carte funciara distincta impreuna cu cota de parti comune indivize aferente pana la data de 30.04.2008 acest termen putand fi prelungit la cerere cu 60 de zile, deci pana la 01.07.2008. Acest ultim aspect inca nu este rezolvat.
Conventia prevede ca partea care nu isi respecta obligatiile datoreaza cu titlu de daune interese o anumita suma .
Achitarea avansului s-a realizat la data de 27.12.2007 si s-a procedat la incheierea unui act additional la conventia pvc in care s-a consemnat acest fapt.
1.Din informatii recente am dedus ca promitenta vanzatoare are intentia ca transferul de proprietate care la ora actuala este inscrisa ( intabulata) sub forma “mansarda locuibila “ fiind ambele apartamente ( exista 2 ap. la mansarda ) intabulate in acelasi cf sa fie facut in acest stadiu, motivand ca intabularea ap. care face obiectul contractului nostru se va face direct pe numele meu . Nu contravine acest lucru cu ceea ce este stipulat in contract?
2.Intabularea dreptului meu de proprietate este conditionat de achitarea integrala a pretului imobilului .
As dori sa stiu daca , in conditiile in care promitenta vanzatoare nu s-a achitat in intregime de obligatiile contractuale lucru care imi confera dreptul de a declara contractul rezolvit si avand dreptul la dezdaunari, am dreptul sa pretind ca plata dezdaunarii sa preceada achitarea de catre mine a diferentei de prêt in scopul de a se face trasferul de proprietate prin cvc. Motivul cred ca este lesne de inteles.
Mentionez ca intentionez sa rezolv in masura posibilitatilor aceasta problema pe cale amiabila ( nu amfacut-o mai repede deoarece , am fost sfatuita sa “o las “ pe promitenta vanzatoare sa resolve inscrierea apartamentului in cartea funciara , decat sa umblu eu sa o fac si pt ca e mai valabil decat o hotarare care sa ii tina loc unui cvc). Va rog sa imi raspundeti la intrebari cat mai repede posibil. De asemenea va stau la dispozitie si cu alte informatii necesare. Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Cel mai recent răspuns: evita68 , utilizator 14:59, 27 Ianuarie 2009
evita68 a scris:


As dori sa stiu daca , in conditiile in care promitenta vanzatoare nu s-a achitat in intregime de obligatiile contractuale lucru care imi confera dreptul de a declara contractul rezolvit si avand dreptul la dezdaunari, am dreptul sa pretind ca plata dezdaunarii sa preceada achitarea de catre mine a diferentei de prêt in scopul de a se face trasferul de proprietate prin cvc. Motivul cred ca este lesne de inteles.



Dacă puteţi soluţiona amiabil litigiul, atunci ar fi indicat să conveniţi acest lucru cu vînzătorul, în sensul în care ceea ce el vă datorează cu titlu de penalităţi să fie scăzut din restul de preţ pe care trebuie să-l achitaţi.

Oricum, ceea ce vînzătorul v-ar fi datorat în cazul rezolvirii contractului şi ceea ce vă datorează cu titlu de penalităţi de întîrziere sunt chestiuni diferite.

Sper că am reţinut corect problema care vă interesează.
themis a scris:



Dacă puteţi soluţiona amiabil litigiul, atunci ar fi indicat să conveniţi acest lucru cu vînzătorul, în sensul în care ceea ce el vă datorează cu titlu de penalităţi să fie scăzut din restul de preţ pe care trebuie să-l achitaţi.




suma pe care o mai am de achitat este mai mica decat penalitatile, deci eu as mai avea de primit bani.



Oricum, ceea ce vînzătorul v-ar fi datorat în cazul rezolvirii contractului şi ceea ce vă datorează cu titlu de penalităţi de întîrziere sunt chestiuni diferite.



va pot ruga sa ma lamuriti?
Presupun că pentru eventualitatea întîrzierii încheierii contractului de v/c aţi stabilit penalităţi de întîrziere, iar pentru rezoluţiunea de plin drept a contractului aţi stabilit, cu titlu de clauză penală, o anumită sumă.

Dacă nu doriţi să invocaţi rezoluţiunea în temeiul pactului comisoriu expres (rezoluţiune care v-ar da dreptul la activarea clauzei penale) ci doriţi încheierea contractului de v/c, atunci nu mai puteţi cere decît penalităţile de întîrziere.

Cam asta doream să spun.
Citez din contract:
“Raspunderea contractuala
Neindeplinirea obligatiilor contractuale din culpa de catre una din partile contractante confera dreptul celeilalte parti de a declara contractul rezolvit, fara somatie sau punere in intarziere, partea in culpa fiind obligate la dezdaunari.
In caz de neexecutare a obligatiei , partea in culpa datoreaza , cu titlu de daune-interese, suma de xxxxx , de asemenea daca promitenta vanzatoare refuza sa isi execute obligatiile asumate, pe langa obligatia de dezdaunare beneficiarul cumparator este indreptatit sa solicite instantei….”
.. si daune interese suplimentare daca vanzatoarea incheie noi promisiuni avand ca obiect acelasi imobil.
Deci nu exista decat varianta rezolutiunii,nu sunt prevazute contractual penalitati pt intarziere , cu toate ca atat cat inteleg eu , de fapt putem spune ca suntem si in aceasta situatie, aceea de intarziere , din moment ce nu s-a incadrat in termenul prevazut in contract.

Data post: Joi, 22 Ianuarie 2009, 18:29
Subiect: RE: Problema: promisiune bilaterala de vanzare-cumparare. Ce am de facut?

E un fel de 2 in 1 , nu?
Imi permiteti inca o intrebare?
Vanzatoarea poate invoca clauza de forta majora , motivand ca “ nu e vina ei ca birocratia… functionarii de la primarie, cadastru , etc…” cu toate ca nu pot cum ar putea dovedi ca a stat un act la aprobat pe un birou cine stie cat timp si a fost “uitat” ?

Data post: Marti, 27 Ianuarie 2009, 13:58
Subiect: RE: Problema: promisiune bilaterala de vanzare-cumparare. Ce am de facut?

Ce ti-e si cu intelegerile astea “pe cale amiabila”…
Amenintari, santaj etc…. Pentru ca imi apar un drept contractual… Cica vreau sa le fac rau, ba mai mult am “planificat” asta…
Cum e posibil ca fosta uscatorie de la etajul IV care s-a demolat si a devenit casa scarii pentru a se face accesul la cele doua apartamente de la mansarda se fie intabulat ca apartament separat ? Primesc amenintari ca mi se va bloca accesul spre apartament , prin interzicerea folosirii acelui spatiu de acces. Imi sta mintea in loc.
O notificare prin care sa le impun in vedere sa se achite de obligatiile pe care le au conform acestui contract pana la un anumit termen ar fi de folos? In conditiile in care in prezent au reusit sa faca dezmembrarea apartamentului si se poate deja incheia cvc si chiar si-a exprimat intentia ( vinzatorul) , e “deplasata” pretentia mea ca acestia sa imi plateasca daune interese pt ca au depasit cu 6 luni termenul promisiunii de vc ? Nu a devenit si acest lucru o obligatie pentru ei?
Am devenit vinovata de faptul ca nu am stat pe capul lor, ca nu le-am atras atentia inainte ca acest contract sa ajunga la termen, pentru ca ei au uitat care e termenul si eventual sa facem un act additional de prelungire a lui cu toate ca aveau si 60 de zile de gratie prevazute in contract . Sunt vinovata ca sunt neglijenti ? Oamenii trateaza cu atata usurinta astfel de lucruri? Nu stiu ce au de facut?

ultima data editat de evita68 pe data de Marti, 27 Ianuarie 2009, 14:11

:offtopic: Avand in vedere ca sunteti familiarizat cu functia de editare a unui mesaj, va rog sa nu mai redactati mesaje consecutive.
De asemenea, nu mai bolduiti mesaje intregi, e impotriva regulamentului de postare.
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Da, ar cam fi deplasat sa le cereti daune-interese daca doriti incheierea contractului, caci atunci nu vi le datoreaza.
Dupa cum spunea colegul, daune interese daca nu se incheie sau intabuleaza, penalitati de intarziere daca intarzie, astea sunt variantele.
Dv. nu aveti nimic de intarziere, numai penalitati pentru neexecutare, atat.

Nu stiu cum trateaza alti oameni lucrurile, e drept ca pentru a lua insa o decizie legala trebuie sa te adresezi unui specialist in drept etc., de acord, dar nu inseamna ca asta se intampla mereu... din pacate... Problemele se rezolva si din auzite sau din ce-a mai citit fiecare, fie ca sunt probleme tehnice, medicale sau juridice...

Dar dv. puteati sa faceti acelasi lucru inca de anul trecut, sa va adresati unui specialist si sa obtineti o hotarare care sa va tina loc de act de vanzare-cumparare, cu tot cu daune-interese, fara taxa de timbru la valoare ca anul acesta. Hotararea nu e mai putin valabila ca vreun act. Unii ar spune ca dimpotriva...

Avand in vedere insa tipul de imobil, m-as duce la un specialist sa-mi spuna si daca actele sunt corecte, legale... caci nu se stie cu mansardele astea... depinde mult de cum s-au incheiat actele, cine cu cine, ordinea etc.

Alte discuții în legătură

(ne)intelegeri pe cale amiabila... evita68 evita68 Ce ti-e si cu intelegerile astea “pe cale amiabila”… Amenintari, santaj etc…. Pentru ca imi apar un drept contractual… Cica ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune sau reziliere TYLER TYLER Buna ziua, tuturor! Ma confrunt cu o situatie: inscrierea intr-un antecontract de vanzare cumparare a unui bun imobil a unor clauze contractuale. Cunoscand ... (vezi toată discuția)
Clauză antecontract v-c nerespectată de dezvoltator. pot renegocia contractul? kaz89 kaz89 Buna ziua,acum cateva luni am cumparat o garsoniera intr-un cartier rezidential in valoare de 33000eur.Initial am platit 1500 euro pentru rezervare,ulterior am ... (vezi toată discuția)