avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... obtinerea pensiei alimentare din strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

obtinerea pensiei alimentare din strainatate

Doresc sa stiu ce sanse am sa primesc pensia alimentara din strainatate (tatal lucreaza in USA cu contrac de munca )daca solicit punerea in aplicare a CONVENTIEI DE LA NEW YORK la care a aderat si ROMANIA in 1991? Cat dureza o astfel de procedura (cunosc locatia si firma unde lucreaza)?
Hotararea romaneasca trebuie recunoscuta in SUA.
pai asta spune conventia.Eu vreau cat mai multe detalii.
Va puteti interesa personal la Ministerul Justitiei, pt detalii in concret
"în cazul în care debitorul obligat la plata pensiei de întreţinere are domiciliul într-unul din statele semnatare ale Convenţiei şi se cunoaşte exact acest domiciliu, Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală transmiţătoare, transmite, la cererea creditoarei, dosarul pe care aceasta îl întocmeşte autorităţii centrale desemnată de statul contractant"

"Creditorul poate să adreseze o cerere unei autorităţi transmiţătoare a statului unde se află, pentru a obţine pensia de întreţinere din partea debitorului. Cererea trebuie să fie însoţită de toate documentele pertinente şi mai ales, dacă este cazul, de o procură care autorizează instituţia intermediară să acţioneze în numele creditorului ori să desemneze o persoană împuternicită să acţioneze în numele creditorului; cererea va fi, de asemenea, însoţită de o fotografie a creditorului şi, dacă este posibil, de o fotografie a debitorului.
Totodată cererea trebuie să cuprindănumele şi prenumele, adresa, data naşterii, cetăţenia şi profesia creditorului, precum şi, dacă este cazul, numele şi adresa reprezentantului său legal; numele şi prenumele debitorului şi, în măsura în care creditorul are cunoştinţă, adresele sale succesive din cursul ultimilor cinci ani, data sa de naştere, cetăţenia şi profesia sa; o expunere detaliată a motivelor pe care se întemeiază cererea, obiectul acesteia şi orice alte date pertinente privind mai ales resursele şi situaţia familială ale creditorului şi debitorului.
Autoritatea transmiţătoare trimite dosarul instituţiei intermediare desemnată de statul debitorului, în afară de cazul că ea consideră cererea ca nefiind de bună-credinţă.
Durata şi procedurile de soluţionare a dosarelor sunt în exclusivitate de competenţa autorităţilor străine, iar procedura de exequatur sau de obţinere a unei noi hotărâri este supusă legii statului debitorului, inclusiv în materie de drept internaţional privat."


[ link extern ]
[ link extern ]

Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator
Va multumesc.Dar va rog daca puteti sa-mi spuneti din experienta cam cat dureaza pana primeste efectiv fetita mea pensia alimentara?
Nu stiu sa va zic si nici acolo unde veti depune actele nu cred ca vor putea spune. Dureaza destul si daca sotul ar fi la 2 pasi. Tine si de cat de repede se misca astia de la noi , dar si de atutoritatea competenta din statul unde se afla tatal.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara hera2001 hera2001 Buna ziua, Am o fetita de 14 ani ( sunt divortata de cand avea 1,6 ani iar in hotararea de divort ii revine 1/4 din veniturile tatalui) primesc la 2-3 luni ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere tata rezident spania ContSters78644 ContSters78644 sint divortata copil de 16 ani.de 6 ani tatal fetitei a plecat definitiv in spania si nu a mai platit pensie alimentara.este rezident cu scte in regula si ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentara laur2013 laur2013 buna seara am si eu o intrebare fosta sotie nu mi.a platit pensia alimentara stabilita prin instanta din data de 1.07.2012 pana in prezent ce pot face in ... (vezi toată discuția)