avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neprezentare sau refuz test de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neprezentare sau refuz test de paternitate

Buna seara,am si eu o problema pe care o sa incerc sa o explic cit mai bine posibil.In 1999 am avut o fetita nerecunoscuta de tata pentru ca eu nu am vrut.Astazi mi-a ajuns o citatie de la tribunal in care el cere testul de paternitate pentru recunoasterea copilului.Eu si fata locuim in italia de circa 8 ani,eu sint casatorita cu un cetatean italian iar fata nu a fost niciodata recunoscuta de nimeni.Tatal natural al fetei se afla in inchisoare pentru trafic de droguri si nu e la prima condamnare-din 2001 pina in 2008 a executat o alta pedeapsa tot pentru trafic de droguri.Eu nu vreau nici ca el sa recunosca copilul si nici sa aiba vreo legatura cu ea(cred ca motivele sint destul de clare).Citatia care mi-a venit acasa (in Romania,unde inca locuieste bunica mea) eu nu am semnat-o fiind in italia,daca nu ma prezint in tribunal ce se intimpla?Pot refuza recunoasterea copilului avind in vedere ''cine e '' tatal?Va rog sa ma ajutati pentru ca sint disperata...nu pot sa las ca fiica mea sa-si cunoasca asa zisul tata in inchisoare.Ah,in toti acesti 13 ani el sau familia lui nu au avut nici un fel de contact nici cu mine si nici cu fiica mea,nu am luat si nici nu am cerut niciodata nici macar 1 leu sau un ajutor.Va multumesc mult de tot si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 17:33, 25 Septembrie 2012
Recunoasterea copilului e o problema, legatura cu minora e alta, decaderea din drepturile parintesti e o solutie. Ce nu am inteles e cine si pentru ce exact v-a dat in judecata?

Mai exact cine e reclamantul din cererea de chemare in judecata si ce solicita prin actiune.
Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2012
Cabinet Individual de Avocat Georgescu Dan Mihai, Avocat
Conform dispozițiilor Codului Familiei in art. 59 stabilește că dreptul de a promova o actiune in stabilirea paternității din afara căsătoriei aparține copilului și se porneste în numele său de către mamă sau de către reprezentantul legal al copilului. În aceste condiții acțiune formulată de tatăl copilului va fi respinsă ca fiind facută de o persoană fără capacitate procesuală activă ( fără dreptul de formula o astfel de actiune) si va fi respinsă de către instanță.
părerea mea este că tatăl se foloseste de aceasta actiune pentru a mai iesi la ”o plimbare” in afara penitenciarului mai ales in cazul in care execută pedeapsa intr-un penitenciar din alt oras decât cel in care domiciliati dumneavoastra.
tatal copilului m-a dat in judecata si cere testul de paternitate pentru a putea recunoaste copilul.si eu m-am gindit la decaderea din drepturi...
si eu sint sigura 100% ca e e vorba de ''plimbare'' mai ales ca in 2004 executa pedeapsa la timisoara si ma contactase tot pentru recunoastere pentru ca asa se muta in bucuresti....va multumesc mult
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator
nu poate fi vorba de decadere din drepturi deoarece nu s-a stabilit paternitatea minorului si drept urmare acesta nu are drepturi parintesti asupra copilului. Puteti sa depuneti intampinare pentru a invoca exceptia lipsei calitatii procesuale active a petentului.
Domnule avocat alin_gon, dar daca respectivul "tata biologic" recunoaste copilul printr-o declaratie la starea civila si apoi depune dovada in instanta, schimba cu ceva datele problemei?
Va intreb asta pentru ca, in cazul meu, "tatal biologic" a aparut la varsta de 3 ani a copilului, fara stiinta mea l-a recunoscut la starea civila si apoi m-a dat in judecata pentru obtinere program vizita si, cel mai interesant, pentru schimbarea numelui de familie al copilului, adica sa nu mai poarte numele meu, ci al lui, desi ma ocup in exclusivitate de minor, tatal fiind doar "musafirul" din doua in doua saptamani. A pierdut la fond, a pierdut si la apel, acum a facut recurs. Sper ca instanta de recurs sa considere, ca si judecatorii anteriori, ca la aproape 6 ani, nu este in interesul copilului sa-i fie schimbat numele de familie, mai ales ca nu am fost casatorita cu tatal biologic al acestuia, nu am locuit nici macar o zi impreuna si nici nu face parte din viata noastra in nici un alt fel, decat ce am spus mai sus, iar copilul isi constientizeaza foarte bine numele pe care-l poarta de cand s-a nascut.

Scuze ca am intervenit la acest subiect, dar doream punctul Dvs. de vedere.Multumesc.

Alte discuții în legătură

Custodia exclusivă a unui minor recunoscut de alt bărbat. Lulu23 Lulu23 Buna ziua ! Sotul meu a recunoscut o fetiță care nu este a lui! Acum mama cere custodia exclusivă si schimbarea numelui minorei! Tatăl biologic nu vrea ... (vezi toată discuția)
Ajutor- filiatie Ana-Armina Ana-Armina Buna ziua!Am o problema destul de mare.Sora mea a ramas insarcinata,nefind casatorit cu tatal copilului acesta a refuzat sa treaca copil pe numele lui.De ... (vezi toată discuția)
Dactiloscopie; nume copil Anca Liubani Anca Liubani Buna ziua, Va multumesc pentru raspunsul anterior! As mai dori sa stiu daca testul dactiloscopic este necesar, relevanta lui, sau daca, dupa testul ... (vezi toată discuția)