avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor- filiatie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor- filiatie

Buna ziua!Am o problema destul de mare.Sora mea a ramas insarcinata,nefind casatorit cu tatal copilului acesta a refuzat sa treaca copil pe numele lui.De oarece el sustine ca nu el este tatal copilului.Un "amic" sa decis sa ii dea numele copilului.Intre timp acesta sa indragostit de sora-mea.Sentimentul ne fiind reciproc acesta sa hotarat sa se razbune.Sora-mea a primit o oferta de lucru in strainatate,iar amicul respectiv nu doreste sa.I semneze hartiile.Cum pote proceda ea isi doreste sa i-a legatura cu tata-l biologic pentru a trece copilul pe numele lui i-ar mai apoi sa-l decada din drepturi.Cum trebuie procedat in acest caz??
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2018
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:20, 23 Iulie 2018
Nu aveţi nevoie de tatăl biologic, pur şi simplu sora să introducă o acţiune de tăgadă a paternităţii în nume propriu sau în numele copilului, depinde şi de vârsta copilului.
Copilul este minor!Iar "tatal" copilului (amicul respectiv) este plecat din tara.Din spusele lui nu doreste sa vina prea curand acasa.Deci si de il da in judecata cum pote proceda nefiind in tara.Tin sa mentionez ca sora-mea a vorbit cu un avocat "incepatori".Care a sfatuit-o sa povestesaca cu tata.l biologic despre un test de paternitate si astfel nu va fi nevoie de "tata.l din certificat.
Tatăl biologic nu are nici un interes să facă testul de paternitate, este de înţeles. dar să o ferească Domnul pe sora dvs. ca tatăl biologic să-şi recunoască copilul, va fi mai rău ca acum.
Sora dvs, trebuie să ceară tăgada paternităţii ca reprezentant legal al copilului, în numele copilului, dovediţi cu martori că în perioada conceperii copilului, era în relaţii cu XX - tatăl biologic; problema este că sora dvs. a acceptat ca tatăl fals să se înscrie în certificatul de naştere, dar şi asta se rezolvă dacă mama declară că a avut contact o singură dată cu omul înscris ca tată în certificat şi a crezut că el e tatăl, dar copilul a crescut şi seamănă cu fostul concubin despre care vor declara martorii.
"Amicul" va fi citat, şi dacă nu se prezintă, se judecă în lipsă.
Sora dvs. nu are cum să-l decadă din drepturi pe tatăl biologic în situaţia în care ar fi recunoscută filiaţia minorului faţă de el, fiindcă numai DGASPC-ul şi Autoritatea Tutelară pot cere decăderea din drepturi.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2018
Martonze, utilizator
Am vorbit cu sora-mea,si i-am zis ce si cum.Dar ea o sustine pe a ei ...a zis ca a vorbit cu tata-l biologic si el vrea sa faca un test de paternitate ca sa vada daca este al lui copilul....chear nus tiu ce sa-i spun.......
Ca să treacă copilul pe numele tatălui biologic, procedeul e acelaşi:acţiune în instanţă pentru tăgadă paternitate.Testul ADN se face la INML şi costă 2700 lei şi plăteşte cine a cerut testul, în cazul surorii dvs. plăteşte ea.
Odată adeverit că tatăl biologic este în drept să fie trecut în certificatul de naştere al copilului, acesta poate cere drepturile ce-i revin în calitate de tată: program de relaţii cu copilul, autoritate părintească comună şi, la fel ca "amicul", se poate opune plecării copilului peste graniţă.

Alte discuții în legătură

Actiunea in tagada Dum3 Dum3 Buna ziua! Am si eu o problema ,va rog daca puteti sa ma ajutati .Am un baietel de aproape 14 ani acum 6 ani eu si concubinul meu am mers si am declarat pe ... (vezi toată discuția)
Test adn cerut de posibilul tata Ciocar Ciocar Dacă în timpul căsătoriei a existat o relatie extraconjugală din care rezulta un copil,recunoscut de situl amantei si ea fiind căsătorită, cum pot afla ... (vezi toată discuția)
Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)