Numele meu este Radu Alexandru, sunt un functionar public, iar in anul 2008 am actionat in instanta instituţia în care lucrez pentru anularea unei decizii a conducatorului . Ulterior, dupa ce am castigat procesul, am primit o mustrare scrisa pe care, de asemea am contestat-o în instantă. Pe 23. ian 2009 este primul termen în acest al doilea proces. Problema este ca de la instituţie mi se pun tot felul de bete-n roate pentru a nu fi prezent la citatiile Tribunalului. Imediat ce am primit citatia, adica in urma cu doua saptamani, am depus la instituţie o cerere de concediu de odihnă solicitand o zi din concediu pentru a fi prezent la Tribunal. Conducatorul instituţiei mi-a solicitat prin rezolutie sa refac cererea de concediu de odihna in sensul de a formula o nouă cerere, de aceasta data pentru concediu fara plata pentru ziua procesului. Astazi, 22.01 2009, mi-a fost comunicata decizia conducatorului instituţiei de a nu aproba acesta nouă cerere, motivatia fiind aceea ca nu am mentionat baza legală pentru care solicit acordarea unei zile de concediu fara plata.
Rog sa ma ajute cineva în sensul de a-mi comunica daca exista undeva o prevedere legala care sa precizeze ca am dreptul de a fi prezent la tribunal pentru a onora citatiile pe care le primesc, chiar daca sunt reclamant sau daca singura prevedere în acest sens este cea din constituţie unde se spune ca dreptul la justitie nu poate fi îngradit.
Art. 148. - (1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
+ Statutul functionarilor publici
Art. 117. - Dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu reglementările de drept comun civile, administrative sau penale, după caz, în măsura în care nu contravin legislaţiei specifice funcţiei publice.
Ba chiar le-as mai scrie ca sunt in stare sa gasesc mai repede si un temei de drept pentru niste ...daune morale X-(
Ca sa nu mai zic de cheltuieli de judecata constand in venitul de care ati fost lipsit in zilele ...fara plata...in care a fost nevoit sa mergeti in instanta ...
Potrivit art.85 C.proc.civ., judecătorul nu poate hotărî asupra unei cereri decât după citarea sau înfăţişarea părţilor, afară numai dacă legea nu dispune altfel. Preşedintele instanţei va amâna judecarea pricinii ori de câte ori constată că partea care lipseşte nu a fost citată cu respectarea cerinţelor prevăzute de lege sub pedeapsa nulităţii (art.107 C.proc.civ.) .
Se observă că prin aceste norme imperative, legiuitorul instituie, sub sancţiunea nulităţii actelor de procedură întocmit în cauză, două reguli generale :
- judecata în procesul civil se face cu citarea părţilor, cu excepţia cazurilor în care legea prevede expres altfel;
- în procesul civil, părţilor nu sunt obligate să se înfăţişeze , însă este obligatoriu ca ele să fi fost legal citate .
Legea nr.188/1999 la art. 35 (1) prevede ca, functionarii publici au dreptul, in conditiile legii, la concediu de odihna, la concedii medicale si la alte concedii.