Buna ziua,
Sotul meu este asociat cu 19% = 19000 Ron intr-un SRL unde este si angajat.
In acest SRL sunt mai multi asociati : 4 cu 19%, 1 cu 4.75%, 1 cu 14,25%, 1 cu 5%. Unul dintre asociatii cu 19% este si administrator pe durata nelimitata.
Problema este ca acest asociat impreuna cu cel care detine 5% si-au facut o societate cu acelasi profil cu SRL-ul in cauza - pe numele sotiilor - si in plus da dovada si de un management defectuos. Sotul meu a incercat sa -i convinga pe ceilalti asociati sa se uneasca si sa schimbe ceva dar nu a reusit.
Societatea merge din ce in ce mai prost si ne este teama ca va fi declarata in faliment. Intrebarea este ce poate face acum sotul meu pentru a nu-i fi imputate pierderile societatii in cazul falimentului.
Cu multumiri,
Pierderile datorita managementului defectuos ii pot fi imputate administratorului societatii, numai in cazuri extreme asociatilor care s-au implicat in administare. Sfatul meu este sa incerce sa isi cesioneze partile sociale, la intelegere, celorlalti asociati si sa demareze singur sau cu altcineva o alta afacere.
Din cele relatate de dvs. nu rezulta ca sotul dvs. sa aiba probleme in caz de faliment intrucat nu a fost de rea-credinta si nici nu a facut tot felul de ilegalitati, astfel ca, raspunderea acestuia nu consider ca ar putea fi atrasa.
Insa, ar fi recomandabil sa isi angajeze avocat in caz de proces pentru a se apara in mod corespunzator.
Chestiunea cu cesiunea partilor sociale ar putea constitui si ea o varianta pentru a nu mai exista deranj in caz de faliment.
In caz de faliment, raspunderea apartine ADMINISTRATORULUI !
Pentru situatia prezentata, sotul poate cesiona actiunile la valoare nominala, cu acordul asociatiilor, unuia din asociati sau actiunile distribuite asociatilor.
Daca aveti extras de la ORC, se poate deschide actiune de excludere sau chiar dizolvare societate.
Art. 3 - (1) Obligaţiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social.
[...]
(3) Acţionarii, asociaţii comanditari, precum şi asociaţii în societatea cu răspundere limitată răspund numai până la concurenţa capitalului social subscris.
Asta înseamnă, în cazul soţului Dvs., că în caz de faliment el nu îşi va mai putea recupera cei 19.000 lei investiţi în firmă. Dacă soţul Dvs. este însă şi administrator (deşi înţeleg de mai sus că nu e cazul), atunci răspunderea lui ar putea fi extinsă, în această calitate, dacă se dovedeşte situaţia rea a firmei s-a datorat managementului său defectuos sau fraudulos. În fine, cred că în speţă ar putea fi imaginată şi o acţiune în răspundere civilă delictuală, formulată de către asociaţii care vor ca firma să funcţioneze bine împotriva celor care o "sabotează". Dar pentru asta ar trebui să consultaţi un avocat, căruia să îi expuneţi amănunţit cum stă treaba.
Srl cu dobitoci
CrisaKK
Buna seara,
Ma numesc Cristel Karamanoukian si va rog mult sa-mi dati un sfat.
Sunt asociata intr-un SRL, in cote egale, cu doua persoane (sot&sotie). ... (vezi toată discuția)