CrisaKK a scris:
Buna seara,
Ma numesc Cristel Karamanoukian si va rog mult sa-mi dati un sfat.
Sunt asociata intr-un SRL, in cote egale, cu doua persoane (sot&sotie). Insemnand ca eu am 1/3 din firma. Administrator nu sunt eu. De la o vreme firma noastra nu mai merge deloc si am acumulat datorii foarte mari. La cum ii cunosc eu, oamenii astia sunt in stare de orice. Ce intrebari am:
1. ei pot sa-si vanda partile sociale fara sa-mi notifice lucrul asta, avand in vedere ca sunt majoritari?
2. se mai practica (am auzit) ca anumite persoane sa-si vanda firmele unor persoane straine, care dispar dupa o vreme. Pot sa vanda unei astfel de persoane X, ea (X) disparand, si eu sa raman buna de plata?
Repet, nu eu sunt Administrator si detin doar 1/3 din firma.
Va multumesc mult si astept cu nerabdare.
Aveti drept de preemtiune la cesionarea partilor sociale de catre ceilalti 2 asociati.Adica,ei,sunt obligati sa va propuna dumneavoastra in primul rand cesionarea.Daca refuzati,pot cesiona unei/unor terte pers. fizice sau juridice.Daca treaba merge asa cum o descrieti dumneavoastra,mai bine va retrageti din societate ,sau,o preluati in intregime scapand de cei 2 daca activele pot acoperi pasivele incercand sa revigorati activitatea societatii.Dumneavoastra stiti situatia economica mai bine,asa ca e bine sa va ganditi serios impreuna cu un contabil ce e mai rentabil si ce nu.
De problema nr.2 cu privire la raspundere,v-au raspuns exact colegii.