p "Dna.sotie" naste doi copii dintr-un concubinaj, dar ii declara ca fiind ai sotului, astfel incat pe certificatul de nastere a copiilor apare ca parinti cu acelasi nume d efamilie cei doi soti X.
Peste o perioada de timp , "Dnul.sot" divorteaza de "Dna.sotie" legal la o judecatorie din nordul Moldovei declarand ca in urma casatoriei nu au existat copii, mentiune care apare si in hotararea de divort . Aceasta instanta s-a pronuntat, in lipsa sotiei, si asupra revenirii la numele de dinaintea casatoriei a acesteia.
Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.
Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.
Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.
Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.
Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.
Succes.