avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... filiatie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

filiatie

Speta incalcita rau:

Doua persoane casatorite dar in fapt, despartite de n ani. In acest timp "Dna.sotie" naste doi copii dintr-un concubinaj, dar ii declara ca fiind ai sotului, astfel incat pe certificatul de nastere a copiilor apare ca parinti cu acelasi nume d efamilie cei doi soti X.
Peste o perioada de timp , "Dnul.sot" divorteaza de "Dna.sotie" legal la o judecatorie din nordul Moldovei declarand ca in urma casatoriei nu au existat copii, mentiune care apare si in hotararea de divort . Aceasta instanta s-a pronuntat, in lipsa sotiei, si asupra revenirii la numele de dinaintea casatoriei a acesteia.
In momentul de fata, fosta sotie, mama copiilor minori, lucreaza in strainatate dar vrea sa-si ia copiii cu ea dar nimeni nu stie ce trebuie sa faca.
Fostul sot nu este de gasit, habar nu are ca exista doi minori pe numele lui, tatal natural al copiilor idem nu e de gasit , la organele competente (pasapoarte) soc , nici ei nu stiu ce trebuie sa faca avand in vedere ca pe sentinta de divort se mentioneaza clar ca nu sunt copiii.
Ne poate ajuta cineva cu un posibil sfat?
Multumim mult...
Cel mai recent răspuns: slivi , utilizator 16:32, 27 Septembrie 2012
tagada paternitate
p "Dna.sotie" naste doi copii dintr-un concubinaj, dar ii declara ca fiind ai sotului, astfel incat pe certificatul de nastere a copiilor apare ca parinti cu acelasi nume d efamilie cei doi soti X.
Peste o perioada de timp , "Dnul.sot" divorteaza de "Dna.sotie" legal la o judecatorie din nordul Moldovei declarand ca in urma casatoriei nu au existat copii, mentiune care apare si in hotararea de divort . Aceasta instanta s-a pronuntat, in lipsa sotiei, si asupra revenirii la numele de dinaintea casatoriei a acesteia.




Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.

Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.
Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.

Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.

Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.


Succes.
Nu-i tocmai incurcata speta, doar ca se va pierde ceva timp, probabil e nevoie de un avocat ca vor fi probleme cu citarea paratului, doi martori si un test si gata dosarul.

IN functie de cat de bine e facut de la inceput dureaza mai mult sau mai putin.
Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea paternitatii Elena Lidiana Elena Lidiana sun casatorita cu alt cineva dar de 2 ani sunt impreuna cu actualul meu prieten, acum sunt insarcinata si el vrea ca copilul sa poarte numele lui cum putem ... (vezi toată discuția)
Revendicare paternitate copil maria.dinca maria.dinca buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o speta: Varul meu s-a combinat cu o femeie cu care are in acest moment un copil de 6 luni. La nasterea copilului pe ... (vezi toată discuția)
Paternitatea copilului nascut in timpul divortului stefimit stefimit Buna seara! O mama a dat nastere unui copil in timpul divortului, la Starea Civ.s-a trecut ,in certificatul de nastere, numele tatalui juridic. Pentru a trece ... (vezi toată discuția)