avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Revendicare paternitate copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Revendicare paternitate copil

buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu o speta:
Varul meu s-a combinat cu o femeie cu care are in acest moment un copil de 6 luni. La nasterea copilului pe certificatul de nastere a aparut la tata, numele sotului femeii, aceasta aflandu-se la momentul nasterii copilului, in divort cu fostul sot.Hotararea de divort a aparut dupa nasterea copilului.
Care sunt caile pentru ca tatal copilului, respectiv varul meu, sa-si revendice paternitatea asupra propriului copil iar pe certificatul de nastere sa apara numele lui si nu al fostului sot al femeii?
Nu am mai intalnit o astfel de situatie, care poate parea cumva ireala si pe care nu as fi crezut-o posibila daca nu se intampla unui membru al familiei?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: maria.dinca , utilizator 14:53, 11 Iunie 2014
Poate fi promovata actiunea de tagada de paternitate , de catre tatal biologic.

Art. 429
Acţiunea în tăgada paternităţii
(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.
(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.
(3) Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.
(4) Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.
(5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.
Va rog sa ma iertati dar nu prea inteleg, daca ati putea sa-mi explicitati pe cazul de fata, tatal biologic trebuie sa introduca actiune impotriva fostului sot al concubinei, invocand aceasta ''tagada de paternitate''?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Al cui nume il va purta copilul conceput cu un alt barbat, altul decat sotul mamei? T-cTc-T T-cTc-T Daca o persoana este in divort si locuieste cu altcineva [b][u]fiind si insarcinata cu persoana cu care locuieste[/u][/b] ce nume va purta copilul in cazul in ... (vezi toată discuția)
Tagada a paternitatii dicher_florin dicher_florin am o fetita de 6 luni care s-a nascut inainte de a primi viitoarea mea sotie hotarirea definitiva de divort de fostul ei sot. fetita ii poarta numele lui dar ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii syrena2010 syrena2010 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca mai este in vigoare valabilitatea perioadei de a incepe acest proces ptr un copil de 3 ani, mama poate da in judecata ... (vezi toată discuția)