avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tagada paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tagada paternitatii

Buna ziua,

va rog sa-mi spuneti daca mai este in vigoare valabilitatea perioadei de a incepe acest proces ptr un copil de 3 ani, mama poate da in judecata tatal natural sau tatal trecut pe certificat care este fostul sot? mentionez ca la data nasterii copilului mama nu avea 6 luni de la divort si a fost obligata sa treaca numele fostului sot nefiind inca maritata cu tatal copilului
tatal natural poate sa ceara sa fie trecut pe certificat si schimbat numele copilului oricand?
multumim
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:29, 5 Aprilie 2014
Acest tip de proces poate fi deschis oricând insa cu cat mai repede cu atat mai bine pentru copil
Conteaza data nasterii copilului.
Daca actiunea e pornita de mama, il va actiona in judecata pe fostul sot, tatal din certificat.

Art. 429
(1) Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de sotul mamei, de mama, de tatal biologic, precum si de copil. Ea poate fi pornita sau, dupa caz, continuata si de mostenitorii acestora, in conditiile legii.
(2) Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; cand acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale si, daca este cazul, a altor mostenitori ai sai.

(4) Mama sau copilul poate introduce actiunea impotriva sotului. Daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
(5) Tatal biologic poate introduce actiunea impotriva sotului mamei si a copilului.

Tagada paternitatii de catre sotul mamei Art. 430
(1) Sotul mamei poate introduce actiunea in tagada paternitatii in termen de 3 ani, care curge fie de la data la care sotul a cunoscut ca este prezumat tata al copilului, fie de la o data ulterioara, cand a aflat ca prezumtia nu corespunde realitatii.
(2) Termenul nu curge impotriva sotului pus sub interdictie judecatoreasca si, chiar daca actiunea nu a fost pornita de tutore, ea poate fi introdusa de sot in termen de 3 ani de la data ridicarii interdictiei.
(3) Daca sotul a murit inainte de implinirea termenul mentionat la alin. (1), fara a porni actiunea, aceasta poate fi pornita de catre mostenitori in termen de un an de la data decesului.

Tagada paternitatii de catre mama Art. 431
(1) Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de catre mama in termen de 3 ani de la data nasterii copilului.
(2) Dispozitiile art. 429 alin. (3) si art. 430 alin. (2) si (3) se aplica in mod corespunzator.

Tagada paternitatii de catre pretinsul tata biologic Art. 432
(1) Actiunea in tagada paternitatii introdusa de catre cel care se pretinde tata biologic poate fi admisa numai daca acesta face dovada paternitatii sale fata de copil.
(2) Dreptul la actiune nu se prescrie in timpul vietii tatalui biologic.
Daca acesta a decedat, actiunea poate fi formulata de mostenitorii sai in termen de cel mult un an de la data decesului.
(3) Dispozitiile art. 429 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.

Tagada paternitatii de catre copil si de catre mostenitori Art. 433
(1) Actiunea in tagada paternitatii se porneste de copil, in timpul minoritatii sale, prin reprezentantul sau legal.
(2) Dreptul la actiune nu se prescrie in timpul vietii copilului.
(3) Dispozitiile art. 423 alin. (5) si art. 429 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastera copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu sunt despartita de sotul meu de 7ani dar divortul lam intentat anul acesta,am o relatie cu alcineva din care va rezulta un copil in o luna de zile,deoarece ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii pornita de mama farcasalexa farcasalexa Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Sunt casatorita de multi ani si la un moment dat a intervenit separarea, fara a inainta actele de divort vreunul dintre ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii mircealoko mircealoko buna ziua.am o mare problema.eu impreuna cu concubina mea (impreuna de 6 ani) avem un copil nou nascut.ea este casatorita de 20 de ani dar nu mai este cu sotul ... (vezi toată discuția)