avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tagada a paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tagada a paternitatii

am o fetita de 6 luni care s-a nascut inainte de a primi viitoarea mea sotie hotarirea definitiva de divort de fostul ei sot. fetita ii poarta numele lui dar in fond e copilul meu. fostul sot e plecat in franta la munca si nu e de gasit. ce sanse exista si in cit timp voi putea inregistra fetita pe numele meu?
Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de tatăl din ceritficat, de mamă, de copil şi de pretinsul tată biologic. Conform legii, acţiunea nu se prescrie în timpul vieţii tatălui biologic.
Dacă introduceţi dvs. acţiuea va trebui să faceţi dovada paternităţii.
Art. 429.
Acţiunea în tăgada paternităţii
(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.
(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.
(3) Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.
(4) Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.
(5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii syrena2010 syrena2010 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca mai este in vigoare valabilitatea perioadei de a incepe acest proces ptr un copil de 3 ani, mama poate da in judecata ... (vezi toată discuția)
Al cui nume il va purta copilul conceput cu un alt barbat, altul decat sotul mamei? T-cTc-T T-cTc-T Daca o persoana este in divort si locuieste cu altcineva [b][u]fiind si insarcinata cu persoana cu care locuieste[/u][/b] ce nume va purta copilul in cazul in ... (vezi toată discuția)
Revendicare paternitate copil maria.dinca maria.dinca buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o speta: Varul meu s-a combinat cu o femeie cu care are in acest moment un copil de 6 luni. La nasterea copilului pe ... (vezi toată discuția)