In urma unei plangeri stupide mi s-a deschis un dosar penal. Nu l-am luat in serios pentru ca... nu aveam de ce. Dupa o declaratie la Politie si cateva luni trecute am primit o hartie prin care am fost anuntat ca s-a hotarat neinceperea urmaririi penale dar ca mi se aplica o amenda administrativa. Am contestat-o in perioada legala. Dupa 2 luni de asteptare (nu sosea nici confirmarea trimiterii dar nici vreo citatie) am fost la Procuratura. Acolo, mi s-a inmanat raspunsul prin care mi se respingea contestatia. Ce am observat: 1. se pare ca raspunsul la contestatie a fost facut de acelasi procuror care a dat prima decizie (nu mai am prima decizie, am pierdut-o) 2. data prin care "mi se adusese la cunostinta" era devansata cu o luna si ceva (la cererea mea grefiera a adaugat data reala) 3. grefiera sustinea ca "hotararea este definitiva" 4. Lipsea mentiunea de la sfarsitul unui asemenea document - cui sa ma adresez pentru a contesta amenda si in cat timp.
Din cunostintele mele (care nu sunt de specialitate) termenul este 20 de zile. Gresesc ? Puteti sa-mi spuneti daca pe baza lipsei acestei mentiuni pot ridica o exceptie ? Care este temeiul legal ? Va multumesc.
In temeiul art 278 indice 1 Cod Proc. Penala, doua contestatii, una la procuror si una la Judecatorie, acelas termen de 20 de zile, avandu-se in vedere si o decizie mai recenta din 2008, respectiv o decizie ICCJ cu privire la faptul ca nu contestati netrimiterea in judecata, ci temeiul de drept pentru care nu sunteti trimis, respectiv o amenda administrativa pe care de altfel o contestati.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Este o regula ?
handsu
Este o regula valabila pentru toate actiunile sau doar o obisnuinta?In cauzele penale de cate ori se contesta necompleta anchetare de catre parchet a ... (vezi toată discuția)