avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... concubinajul si abandonul familiei!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

concubinajul si abandonul familiei!

buna seara! sunt curioasa daca un tata poate sa fie acuzat de abandon ,daca acesta isi paraseste partenera insarcinata in sapte luni .mentionez ca mai avem un copil si avem dovezi ca am locuit impreuna. doar ca el acum bate in retragere si rafuza sa ma ajute sa platesc cheltuielile medicale.in acest moment este plecat din tara. pot sa l fortez cumva sa-mi plateasca aceste cheltuieli,tinand cont ca eu nu am cum sa lucrez sa mi achit consultatiile si analizele medicale? si mai zice si ca nu stie inca daca acestui copil ai va da numele....Mutumesc echipei dvs.!
ART. 305 Abandonul de familie
(1) "Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
- se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă"


Abandonul de familie este o infracțiune, presupune o răspundere penală, deci trebuie ca să fie îndeplinite strict condițiile prevăzute de textul de lege.

După cum vedeți pentru a avea abandon de familie trebuie să existe o obligație legală de întreținere. În situația concubililor nu există (încă) prevăzută o asemenea obligație.
Singura obligație pe care o are în acest moment partenerul D-voastră este cea față de primul copil, ca tată. El are o obligație de întreținere. Pentru a fi îndeplinite condițiile de la abandonul de familie (art. 305 alin. 1 lit. c C. pen.) ar trebui însă să aveți o hotărâre judecătorească prin care să fie stabilită o sumă datorată de tată cu titlu de pensie de întreținere pentru copil.
Dacă tatăl nu plătește această pensie două luni consecutiv, ne aflăm în prezenta infracțiunii de abandon de familie.

Deci, pe scurt, puteți să-l „amenințați” cu solicitarea unei pensii de întreținere pentru primul copil, iar dacă nu o plătește (după ce veți obține o hot. judecătorească în acest sens) veți putea face plângere penală pentru abandon de familie.
multumesc pentru raspuns! are deja hotarare judecatoreasca cu privire la primul copil,pentru ca acelasi lucru l- a facut si prima data....,l-am iertat si o perioada a fost bine ,dar vad ca istoria se repeta. asta se intampla cand mergi pe conceptul ca fiecare merita o a doua sansa -mai ales cand e vorba de un copil la mijloc.
Dacă nu plătește două luni consecutiv pensie stabilită prin acea hotărâre puteti face face plângere pentru abandon de familie.
Daca exista o hotarare judecatoreasca prin care tatal e obligat sa plateasca pensie si n-o face, ii puteti face plangere dupa doua luni de neplata ( in lege nu scrie ca acestea trebuie sa fie consecutive).
Dupa ce veti naste, il veti actiona in judecata pt stabilirea paternitatii ( deci nu e dupa gandirea lui daca ii da sau nu numele copilului, ar fi bine sa nu-i dea numele, sa aibe nume comun copilul cu al dvs, importanta e filiatia fata de tata), pensie de intretinere, sa se stabileasca unde va avea copilul domiciliul, exercitarea autoritatii parintesti...etc.
Puteti cere despagubiri (art 428 NCC) pt ce platiti dvs singura acum, deci pastrati chitantele.


(1) Mama copilului poate cere pretinsului tata sa ii plateasca jumatate din:
a) cheltuielile nasterii si ale lehuziei;
b) cheltuielile facute cu intretinerea ei in timpul sarcinii si in perioada de lehuzie.
(2) Mama poate solicita aceste despagubiri chiar si atunci cand copilul s-a nascut mort sau a murit inainte de pronuntarea hotararii privind stabilirea paternitatii.
(3) Dreptul la actiune al mamei se prescrie in termen de 3 ani de la nasterea copilului.
(4) Mama nu poate cere aceste despagubiri daca nu a formulat si actiune pentru stabilirea paternitatii.
(5) In afara cheltuielilor prevazute la alin. (1), mama si mostenitorii ei au dreptul la despagubiri pentru orice alte prejudicii, potrivit dreptului comun.


Cadru legal exista.. problema cea mai mare e sa-l prindeti sa aiba de unde sa plateasca.. de bunavoie sau silit.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator
Nu am inteles exact partea cu "eu nu am cum sa lucrez sa mi achit consultatiile si analizele medicale"...
Dar ati muncit pana acum? Sunteti in concediu medical sau similar? Explicati mai pe larg...

Cat despre plangerea penala, eu nu o prea recomand, cam sperie sau irita si creeaza, inutil, stari conflictuale. Cum va vedeti traind cu un om pe care l-ati plimbat pe la politie?
Incercati sa stati de vorba cu el, poate in prezenta familiei extinse, vedeti ce faceti temporar cu situatia, ce solutii vedeti, ambii, in varianta de a mai fi impreuna, dar si in cealalta de a nu mai continua relatia.
Cat despre mersul inutil prin justitie, in cazul in care nu aveti venituri sa va intretineti pe dv. (inteleg ca intretinerea copilului minor pe care deja il aveti impreuna nu se pune?) se poate pune problema ca tatal sa ia sa gazduiasca copiii, avand in vedere ca el are venituri... Or nu doriti, probabil, sa ajungeti pe-acolo...

Alte discuții în legătură

Copil nerecunoscut la nastere de catre tatal biologic,cetatean ue ralucadorks ralucadorks Bună ziua, In urma cu 3ani am dat nastere unui copil,dintr-o relatie cu un cetatean al unui stat membru al uniunii europene.Tatal biologic nu l-a recunoscut ... (vezi toată discuția)
Bebelus prematur nascut la 5 luni si jumatate IAndrada IAndrada Am trait cu un baiat in concubinaj. In urma concubinajului,s-a nascut un baietel in data de 2 dec 2013.Baietelul s-a nascut prematur,la 25 saptamani,cu o ... (vezi toată discuția)
Minori xmicle xmicle am o fetita de 2 ani . tatal nu a recunoscut-o legal. ce pot face in cazul asta.? a stat o per cu noi a poi ne-a parasit (vezi toată discuția)