avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... copil nerecunoscut la nastere de catre tatal ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

copil nerecunoscut la nastere de catre tatal biologic,cetatean UE

Bună ziua,
In urma cu 3ani am dat nastere unui copil,dintr-o relatie cu un cetatean al unui stat membru al uniunii europene.Tatal biologic nu l-a recunoscut pe copil la nastere fugind de responsabilitati si facand-o la sfatul rudelor din familia sa,care mi-au creat si continua sa imi creeze numai necazuri.
Au trecut de atunci 3ani si staruinta mea ca mama de a obtine un acord consensual(anul trecut)astfel ca copilul sa fie recunoscut pe cale notariala etc si sa faca parte din viata copilului,individul-au esuat.Avocati romani contactati de mine in acest stat membru UE m-au sfatuit ca este de real folos sa deschid procesul in Romania la domiciliul de crestere al copilului.
Intrebarea 1:i.Dilema care o am este ca sunt in necunostinta de cauza care sunt articolele legii Dreptului familiei care inculpeaza si il fac pe un cetatean strain sa raspunda in Romania penal sau civil ptr abandonul situatiei?acolo unde el nu se stie sa fi comis vreo fapta.care sunt articolele legii?dreptului international?
intrebarea 2:daca as castiga procesul de filiatie,poate statul Roman sa aiba putere executoriala asupra altui stat membru UE ca sa pot obtine sumele restante ce se vor calcula ptr anii de crestere ai copilului?
Intrebarea 3:cum se prezinta situatia mea in Romania si unde ma incadrez eu si copilul in lege dupa 3ani de la nasterea sa?
intrebarea4:daca intentez actiunea in favoarea copilului in acest stat european,iar tatal biologic obtine prin minciuni si specula copilul sau chiar tribunalul strain il obliga pe tata sa il creasca.Ce actiune mai pot deschide din Romania?daca se intampla asa.poate sa fie altfel.
In primul rand, trebuie stabilita paternitatea copilului.
Articolul 424
Stabilirea paternității prin hotărâre judecătorească
Dacă tatăl din afara căsătoriei nu îl recunoaște pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotărâre judecătorească.
Articolul 425
Acțiunea în stabilirea paternității
(1) Acțiunea în stabilirea paternității din afara căsătoriei aparține copilului și se pornește în numele lui de către mamă, chiar dacă este minoră, sau de către reprezentantul lui legal.
(2) Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată și de moștenitorii copilului, în condițiile legii.
(3) Acțiunea în stabilirea paternității poate fi pornită și împotriva moștenitorilor pretinsului tată.
Articolul 426
Prezumția filiației față de pretinsul tată
(1) Paternitatea se prezumă dacă se dovedește că pretinsul tată a conviețuit cu mama copilului în perioada timpului legal al concepțiunii.
(2) Prezumția este înlăturată dacă pretinsul tată dovedește că este exclus ca el să îl fi conceput pe copil.
Articolul 427
Termenul de prescripție
(1) Dreptul la acțiunea în stabilirea paternității nu se prescrie în timpul vieții copilului.
(2) Dispozițiile art. 423 alin. (5) se aplică în mod corespunzător.
Articolul 428
Despăgubiri
(1) Mama copilului poate cere pretinsului tată să îi plătească jumătate din:
a) cheltuielile nașterii și ale lehuziei;
b) cheltuielile făcute cu întreținerea ei în timpul sarcinii și în perioada de lehuzie.
(2) Mama poate solicita aceste despăgubiri chiar și atunci când copilul s-a născut mort sau a murit înainte de pronunțarea hotărârii privind stabilirea paternității.
(3) Dreptul la acțiune al mamei se prescrie în termen de 3 ani de la nașterea copilului.
(4) Mama nu poate cere aceste despăgubiri dacă nu a formulat și acțiune pentru stabilirea paternității.
(5) În afara cheltuielilor prevăzute la alin. (1), mama și moștenitorii ei au dreptul la despăgubiri pentru orice alte prejudicii, potrivit dreptului comun.

Apoi, devin incidente
Art. 499 Cod Civil : Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

precum si
Art. 378. Cod Penal Abandonul de familie
(1) Savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:
a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale;
b) neindeplinirea, cu rea-credinta, a obligatiei de intretinere prevazute de lege;
c) neplata, cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza neexecutarea, cu rea-credinta, de catre cel condamnat a prestatiilor periodice stabilite prin hotarare judecatoreasca, in favoarea persoanelor indreptatite la intretinere din partea victimei infractiunii.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
(4) Fapta nu se pedepseste daca, inainte de terminarea urmaririi penale, inculpatul isi indeplineste obligatiile.
(5) Daca, pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta dispune, dupa caz, amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta.

Pentru sumele datorate, tatal va putea fi urmarit asupra bunurilor aflate in afara tarii precum si asupra veniturilor realizate in strainatate. Desigur, va fi putin mai complicat decat daca urmarirea ar fi avut loc pe plan national, dar nu imposibil.

Tatal nu va fi obligat sa creasca copilul, instanta nu poate da ceea ce nu se cere.
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2020
MihailZC, utilizator
Buna ziua ,

Trebuie stabilita, pe cale judiciara, paternitatea.

Uzati de proba testimoniala, inscrisuri, interogatoriul paratului, inregistrari audio/ audio -video, (acestea din urma fiind mijloace materiale de proba ).

Refuzul efectuarii expertizei medico-legale este apreciat drept proba impotriva fostului concubin.

Refuzul raspunsului la interogatoriu poate fi apreciat drept inceput de dovada ori o veritabila marturisire,impotriva paratului.

Puteti depune planse fotografice, ca si inscrisuri, la dosarul cauzei.

Paternitatea se prezumă dacă se dovedește că pretinsul tată a conviețuit cu mama copilului în perioada timpului legal al concepțiunii.(poate fi invocata aceasta prezumtie legala ).

Daca instanta de judecata aprecieaza necesar, va dispune o expertiza prin care va determina data conceptiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minori xmicle xmicle am o fetita de 2 ani . tatal nu a recunoscut-o legal. ce pot face in cazul asta.? a stat o per cu noi a poi ne-a parasit (vezi toată discuția)
Test de paternitate blue_lion blue_lion Situatia sta In felul urmator: am avut o relatie de scurta durata cu o femeie(concubinaj). A ramas insarcinata ,dar din diferite motive nu sunt sigur de copil ... (vezi toată discuția)
Paternitate prin test adn pana la varsta de un an costingh costingh buna ziua. va rog sa imi spuneti daca la intentarea unui proces de stabilire a paternitatii ( pana la implinirea varstei de un an al copilului ), ... (vezi toată discuția)