Am trait cu un baiat in concubinaj. In urma concubinajului,s-a nascut un baietel in data de 2 dec 2013.Baietelul s-a nascut prematur,la 25 saptamani,cu o greutate de 700 grame. Bebelusul este pe numele tatalui lui,l-a recunoscut. Dupa o luna de zile,ne-a abandonat in spital. Mentionez ca sunt din Alba Iulia,am venit in vizita la surori si aici m-a prins sorocul. Ne-a lasat singuri in maternitatea din Arad. Nu ne plateste nimic,nu ne raspunde la telefon. Avem 7 luni acum. Mai nou, tatal afirma ca bebelusul nu este al lui. Ce demersuri sa fac ca sa obtin pensie alimentara?Stiu ca va dura mult pana se va face un test de paternitate si multe altele. Vreau sa scap cat mai usor si din pct de vedere al timpului si financiar.P.S. am pastrat majoritatea bonurilor,facturilor si chitantelor de cand s-a nascut bebelusul. Ma ajuta cu ceva?
Actionati-l in instanta si cereti pensie de intretinere si jumatate din cheltuielile cu sarcina si nasterea.
Va va pune in vedere instanta cat sa timbrati, ar fi 20 de lei pt pensie, iar pt restul va puteti uita in oug 80/ 2013, veti timbra fct de suma pretinsa.
Cererea se depune la jud de care apartineti cu domiciliul.
Nu va intereseaza pe dvs paternitatea, daca vrea sa conteste recunoasterea e treaba lui.
Am inteles ca foarte greu i se acorda dreptul la un test de paternitate. Tot ce vreau e sa nu dureze mult demersurile astea. Eu sunt din Arad, nu am mutatia aici deocamdata. Deci asta ar insemna sa ma duc in Alba-Iulia si sa depun plangerea? Am pastrat majoritatea bonurilor,facturilor si chitantelor de cand am iesit cu bebelusul din spital pana acum. Mai exact dupa 3 luni dupa ce am nascut pana acum (din februarie pana in prezent). O sa reusesc sa capat ceva banuti datorita pastrarii acestora? Multumesc anticipat.
Nu stiu daca greu sau usor, e dreptul lui sa conteste si va trebui sa probeze ca nu el e tatal, astfel ca el va solicita testul si tot el il va plati. Ce interes are sa arunce cu banii pe fereastra el stie..
Daca nu vreti sa mergeti la Alba Iulia, faceti-va muttai acolo unde sunteti si incepeti acolo un proces.
Procesul cred ca se va judeca la domiciliul de unde este tatal copilului . Nu conteaza de unde sunteti d-voastra. Cereti stabilirea unei pensii de intretinere la 1/4 din veniturile lui nete pana la varsta de 18 ani si apoi cu continuare pana la 26 de ani daca urmeaza o forma de invatamant. Sa o cereti sa ii fie retinuta de la locul de munca.Pensia de intretinere se va da doar din momentul in care introduceti actiunea si instanta nu il poate obliga sa va dea nimic din urma si nici din banii cheltuiti pentru spitalizare sau efectuate ulterior.Chitantele nu va folosesc la nimic. Daca nu lucreaza atunci pensia se va stabili la 1/4 din venitul minim pe economie. Pe d- voastra nu va intereseaza in momentul de fata paternitatea avand in vedere ca l-a recunoscut la inceput.
Daca el contesta paternitatea , va trebui sa deschida un proces si el va plati testul de paternitate . In prima faza se va face un test simplu pe grupe de sange si amprente palmare, , si daca nu este multumit poate sa ceara testul ADN care costa foarte mult.el va trebui sa suporte toate cheltuielile legate de paternitate iar analizele se platesc inainte.
Fostul meu sot a avut un proces de paternitate cu o doamna din Neamt . Procesul s-a judecat la el in oras desi doamna a deschis actiunea in Neamt. El a cerut ca acest proces sa se judece la el in oras ca sa nu cheltuie bani pe drum. Chiar si procesele pentru pensia de intretinere au fost depuse tot la instanta de la el din oras .
Credeti gresit. Obiectul principal al cererii e pensia de intretinere care se poate depune si la judecatoria de pe raza domiciliului reclamantei.
Competenta teritoriala alternativa Art. 113
(1) In afara de instantele prevazute la art. 107-112, mai sunt competente:
1. instanta domiciliului reclamantului, in cererile privitoare la stabilirea filiatiei;
2. instanta in a carei circumscriptie domiciliaza creditorul reclamant, in cererile referitoare la obligatia de intretinere, inclusiv cele privind alocatiile de stat pentru copii;
Despagubiri Art. 428
(1) Mama copilului poate cere pretinsului tata sa ii plateasca jumatate din:
a) cheltuielile nasterii si ale lehuziei;
b) cheltuielile facute cu intretinerea ei in timpul sarcinii si in perioada de lehuzie.
(2) Mama poate solicita aceste despagubiri chiar si atunci cand copilul s-a nascut mort sau a murit inainte de pronuntarea hotararii privind stabilirea paternitatii.
(3) Dreptul la actiune al mamei se prescrie in termen de 3 ani de la nasterea copilului.
(4) Mama nu poate cere aceste despagubiri daca nu a formulat si actiune pentru stabilirea paternitatii.
(5) In afara cheltuielilor prevazute la alin. (1), mama si mostenitorii ei au dreptul la despagubiri pentru orice alte prejudicii, potrivit dreptului comun.
Desi acest articol se refera la actiunea de stabilire a paternitatii care nu are legatura cu cazul nostru, nu vad de ce nu ai putea pretinde jumatate din aceste cheltuieli daca tatal a recunoscut copilul insa nu a contribuit la aceste cheltuieli.
Poate nu iti intemeiezi actiunea pe acest articol, dar nu te opreste nimeni sa ai pretentii.