avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia pentru mame
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia pentru mame

Buna ziua,am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru ca nu reusesc sa aflu o gramada de informatii de care am nevoie.Sunt insarcinata in 31 de saptamani iar angajatorul meu refuza sa imi acorde drepturile legale.Situatia este urmatoarea:de o luna sunt in concediu medical deoarece sarcina mea este una cu probleme,angajatorul ma tot duce cu zaharelul in legatura cu salariul pe care intarzie sa mi-l dea pe luna august.Pe langa asta,de curand mi-am schimbat numele si domiciuliul din buletin(mentionez ca aveam buletinul intr-un alt judet fata de cel in care locuiesc acum)ce trebuie sa fac pentru a nu avea probleme la intrarea in prenatal(pe 10 oct)respectiv concediu de crestere a copilului,am intelesc ca trebuie sa declar aceasta schimbare(a numelui si a domiciliului) dar unde ca nimeni nu imi spune,pe langa asta angajatorul refuza sa imi dea informatii cu privire la ce trebuie sa fac in momentul in care intru in prenatal,trebuie sa depun eu anumite acte sau se ocupa ei de tot pentru ca daca este asa o sa imi primesc banuti pe acest prenatal/postanatal/ccoula anu si la multi ani dupa urma lor pentru ca nu ii intereseaza de nimic si incearca sa se sustraga de la tot.imi este si foarte greu pentru ca firma este din Bucuresti iar eu am lucrat la punctul de lucru din Craiova asa ca nu pot merge pe capul lor sa ii presez si telefoanele mele insistente nu au avut nici un efect asupra lor,ba din contra ii irita si ma reped de fiecare data cand le spun ca eu sunt disperata si ca vreau ca totil sa fie ok din punct de vedere legal si sa mi se acorde drepturile cuvenite.In speranta unui raspuns din partea dumneavoastra,va multumesc anticipat.
Semnat,
O mamica disperata care nu stie unde sa caute raspunsuri la atatea intrebari si ce institutie ar putea sa o ajute.
Cel mai recent răspuns: cristina bulat , utilizator 20:16, 27 Septembrie 2012
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

3. Cu o copie dupa cartea de identitate va duceti la angajator, la inspectorul de resurse umane, sa va faca toate modificarile in documentele din dosarul de personal si in Revisal.

4. Cand hotarati, impreuna cu medicul de familie sau medicul curant ginecolog, sa intrati in concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) medicul va elibereaza certificatul medical pe care il prezentati in fiecare luna angajatorului (nu trebuie sa faceti altceva sau alte documente).
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc mult pentru ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca indemnizatiile aferente concediului prenatal si concediului postnatal gabriela31 gabriela31 urmeaza sa nasc la mijlocul luni decembrie,iar seful nu imi plateste concediul medical prenatal si post natal ? este legal aceasta situatie ? ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ligiailoaie@icloud.com ligiailoaie@icloud.com Buna! Am fost intrata in concediu de sarcina din luna Noiembrie si cele 42 de zile după ce am născut am dus pentru toate acte angajatorului meu ... am ... (vezi toată discuția)
Plata concediului prenatal dobosanca dobosanca Buna ziua, Angajatorul (societate comerciala) ar trebui sa plateasca concediul prenatal si postnatal, urmand sa isi recupereze banii de la casa de ... (vezi toată discuția)