Bună ziua! O rudă de-a mea a contractat la bancă cu vreo 3 ani în urmă un credit de nevoi personale în suma de 20.000 lei. Din cauza unor probleme de sănătate, nu a putut plăti câteva rate , iar prin iulie banca a cesionat datoria către o societate de recuperare, care bineînţeles a început s-o streseze cu telefoane, scrisori. Speriată de ameninţări, de atunci în fiecare lună plăteşte cât poate în contul recuperatorilor. Luna trecută au negociat prin telefon o anumită rată lunară, care constituie mai mult de jumătate din venitul ei lunar pe o perioadă de 10 ani. Însă cel mai grav este că recent a primit o scrisoare în care apare suma finală ce trebuie restituită, însă este de 3 ori mai mare decât cea iniţială, contractată cu banca!!! Este legal acest lucru? Am citit undeva că cesionarul nu are dreptul să recupereze mai mult decât a preluat de la bancă. Atunci cum este posibil să se ajungă la o asemena sumă fabuloasă? Nu este reglementat nivelul dobânzilor, comisioanelor, pe care recuperatorii o pot percepe? Orice sfat e binevenit:( Vă mulţumesc!
Daca ai o intarziere mai mare de 90 de zile la plata ratelor banca poate cesiona creditul fara acordul tau. In ceea ce priveste valoarea dobanzilor legea nu intervine , institutiile in cauza avand doar obligatia de a informa consumatorul corect, complet si precis, adica aceste dobanzi sa fie la vedere. Daca considerati ca suma este mult mai mare (de trei ori) fata de ce aveati de platit va puteti adresa instantei de judecata motivand de exemplu o imbogatire fara just temei a firmei care a preluat creanta. Nu va garantez dar puteti incerca macar poate aveti noroc si instanta intervine in modul de calcul in sensul redicerii costurilor de returnare a creditului. Mult succes !
Societatile de recuperare a creantelor nu pot deroga de la conditiile contractuale, in sensul ca stabilesc noi dobanzi si penalitati altele decat cele stipulate in contractul de creditare. Verificati suma comunicata, poate au fost calculate dobanzi si penalitati de intarziere a platilor restante.
Mulţumesc! Am rămas un pic nedumerită...Dacă legea nu intervine, înseamnă că aceste societăţi de recuperare au dreptul de a aplica dobânzi după bunul lor plac? D-l Lucian, îmi puteţi comunica Vă rog în care lege scrie că nu au dreptul de a stabili alte dobânzi decât cele din contractul de creditare. Vă mulţumesc anticipat.
Recuperari creante
yda57
Buna ziua. Imi puteti spune va rog daca societatile de recuperari creante au dreptul sa puna penalizari si dobanzi? Pe scurt eu am avut un credit luat de la o ... (vezi toată discuția)