avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Platitor sau neplatitor de TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Platitor sau neplatitor de TVA

Conform ultimelor acte normative privint TVA-ul, pentru un SRL inregistrat ca platitor de TVA, dar care emite facturi fara TVA (scutit prin Codul Fiscal), este obligatorie trecerea SRL-ului pe statut de neplatitor de TVA sau poate functiona in continuare ca platitor de TVA ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adorinaida , utilizator 17:33, 28 Septembrie 2012
Daca o persoana inreg in scop de tva desfasoara numai activitati care nu dau drept de deducere tva (scutite fara drept de deducere) au obligatia anularii inreg in copuri de tva.

Art 153, alin 11:
"(11) În cazul încetării desfăşurării de operaţiuni care dau drept de deducere a taxei sau în cazul încetării activităţii sale economice, orice persoană înregistrată conform prezentului articol va anunţa în scris organele fiscale competente în termen de 15 zile de la producerea oricăruia dintre aceste evenimente în scopul scoaterii din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA. Prin norme procedurale se stabilesc data de la care are loc scoaterea din evidenţă şi procedura aplicabilă."

Norme
"(10) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA şi care, ulterior înregistrării respective, desfăşoară exclusiv operaţiuni ce nu dau dreptul la deducere va solicita anularea înregistrării în termen de 15 zile de la încheierea lunii în care se desfăşoară exclusiv operaţiuni fără drept de deducere. Dovada faptului că persoana nu mai realizează operaţiuni cu drept de deducere trebuie să rezulte din obiectul de activitate şi, după caz, din declaraţia pe propria răspundere dată de împuternicitul legal al persoanei impozabile în cazul operaţiunilor scutite pentru care persoana impozabilă poate opta pentru taxare conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal.

(11) Anularea înregistrării în scopuri de TVA se va efectua în prima zi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă a solicitat anularea înregistrării conform art. 153 alin. (11) din Codul fiscal. Persoana impozabilă care a solicitat anularea înregistrării în scopuri de TVA conform alin. (10) are obligaţia, indiferent de perioada fiscală utilizată, să depună ultimul decont de taxă prevăzut la art. 156^2 din Codul fiscal până la data de 25 a lunii în care a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA."

Se va proceda la ajustarea tva dedus cf art 149.

Verificati prima data daca activitatile desfasurate sint din categoria celor fara drept de deducere.




Activitatea desfasurata da dreptul la deducerea de TVA, acasta neputanduse face decat prin solicitare la ANAF, pt ca serviciile prestate sunt scutite de TVA, conf Art. 141, alin. 2, lit. a - Codul Fiscal ( scutiri de TVA pentru operatiuni din interiorul tarii), deci TVA-ul nu se scade prin emiterea de facturi, in aceasta ordine de idei mai are SRL-ul dreptul sa fie inreg ca platitor de TVA ?
Operatiunile de la art 141 sint scutite fara drept de deducere, cf 126, alin 9, lit c:

"c) operaţiuni scutite de taxă fără drept de deducere, pentru care nu se datorează taxa şi nu este permisă deducerea taxei datorate sau achitate pentru achiziţii. În prezentul titlu aceste operaţiuni sunt prevăzute la art. 141;"

Verificati!

Sa inteleg ca trebuie trecut SRL-ul ca neplatitor de TVA?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva chic35 chic35 Am un SRL si sunt plătitoare de tva . Se poate face ceva sa nu mai fiu plătitoare de tva . sau trebuie sa mi fac alta firma? (vezi toată discuția)
Microintreprindere neplatitoare de tva montemir montemir Initial am infiintat o microintreprindere neplatitoare de TVA.Deoarece am depasit cifra de afacere de 30.000 euro am fost nevoit sa devin platitor de TVA.Daca ... (vezi toată discuția)
o societate plătitoare de tva, care desfășoară doar activități fără drept de deducere a tva, vinde un autoturism și achiziționează altul mai scump. va putea deduce tva aferentă cumpărării? mariamonica24 mariamonica24 O societate platitoare de TVA desfasoara doar activitati fara drept de deducere al TVA.In momentul in care vinde un autoturism si achizitioneaza un altul mai ... (vezi toată discuția)