avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce forma de asociere este benefica pentru proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce forma de asociere este benefica pentru proprietari complex rezidential?

Speta pe care incerc in cateva cuvinte sa o expun, generalizata se refera la problemele de gestionare a proprietatii comune si de plata a utilitatilor comune cu care se confrunta proprietarii din diverse ansambluri rezidentiale. Concret, proprietarii unui complex rezidential se afla in situatia de a fi nevoiti sa preia cumva contractele pentru utilitati pe care dezvoltatorul le-a incheiat pe perioada santierului cu furnizorii standard. Tinand cont ca, din punct de vedere tehnic, aceste contracte nu pot fi preluate separat de fiecare proprietar in parte, acestia trebuie sa gaseasca o forma de asociere pentru reprezentarea proprietarilor in contractele care nu pot fi preluate individual.
Evident, solutia asociatiei de proprietari ar fi cea mai simpla, insa unii proprietari nu agreeaza aceasta solutie intrucat nu doresc ca pe viitor sa fie nevoiti sa se supuna deciziilor majoritatii membrilor, mai ales atunci cand acestia ar putea lua decizii ce vor trebui suportate financiar din greu.. Inca de la primele discutii promovate de unii dintre proprietari care probabil au o situatie finaciara f. buna, au fost facute mai multe propuneri care cu siguranta nu ar putea fi sustinute financiar de toti proprietarii.
In acesta situatie, va rog sa-mi recomandati ce alta forma de asociere ar fi viabila in acest caz. Am auzit ca in cazul asociatiilor, deciziile pot fi luate doar cu acordul tuturor membrilor. De asemeni, va rog sa-mi indicati eventual un anume text legal unde pot gasi mai multe informatii.

Va mutumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:17, 24 Ianuarie 2009
forma de asociere este, asociatie de proprietari, si este reglementata de Lege nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Imi aduc aminte ca pe forum s-a mai discutat ceva asemanator, dar cum nu m-a interesat, nu am dat atentia cuvenita. Oricum, problema este destul de noua pentru ca iata, vrem nu vrem au aparut aceste complexe rezidentiale in mai toate localitatile, iar legislatia actuala nu are prevazut nimic in acest sens. Cred ca era vorba ca guvernantii se gandesc sa completeze actuala legislatie, tocmai la aceste noi cerinte.
Pe de alta parte, am mai lecturat pe forum pareri impotriva asocierii proprietarilor - pareri pe care desigur le-am respectat, dar vedeti ca realitatile vietii contrazic aceste pareri. Este nevoie de o minima forma de organizare, cineva tot trebuie sa se ocupe si de aceasta "munca de jos", dar asa cum afirma d-na in topic, solutia asociatiei de proprietari, desi simpla nu este agreeata intrucat candva vor fi nevoiti sa se supuna deciziilor majoritatii membrilor.... Atunci cum? Cunosc ca in alte tari nu sunt asa de multi proprietari ca la noi, adica este un proprietar al unui bloc/blocuri sau a unui complex rezidential care are propriile reguli, iar chiriasii sunt nevoiti sa le execute. Insa, am un prieten in Spania care si-a cumparat un apartament cu 3 camere - locuieste cu familia, care face parte dintr-un complex de blocuri, este delimitat cu gard, are poarta de acces cu portar, bariera, sistem de comunicatii cu toate apartamentele, piscina, parc si locuri de joaca pentru copii - deci cam tot confortul, insa nu am discutat cum sunt organizati. Ma voi interesa. Asteptam si alte pareri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce forma de asociere este benefica pentru proprietari complex rezidential maria_june maria_june Am deschis acest subiect la capitolul asociatii, fundatii si nu la capitolul asociatii de proprietari din urmatoarele considerente: Speta pe care incerc in ... (vezi toată discuția)
Calcul intretinere pentru teren fara constructie in complex rezidential CezarDUMITRIU CezarDUMITRIU Buna ziua, Detin un teren fara constructie intr-un ansamblu rezidential din Corbeanca din anul 2007. Asociatia de proprietari mi-a calculat o intretinere ... (vezi toată discuția)
Modalitate de luare decizii cand sunt mai multi proprietari (juridici) tonipieleanu tonipieleanu Buna ziua, As dori niste lamuriri asupra modului in care se iau deciziile asupra unei proprietati cu 3 proprietari. Lucrurile stau in felul urmator: este ... (vezi toată discuția)