avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... dreptul la concediul de ingrijire a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

dreptul la concediul de ingrijire a copilului

Am o vechime de 5 ani in invatamant.Anul acesta nu am participat la vreun concurs de ocupare a catedrelor pe motiv ca nu era nici una scoasa in apropierea domiciliului meu.Am reusit totusi sa iau o catedra la scoala la care am lucrat anul trecut insa testarea o voi da pe 1 octombrie si tot de atunci voi fi angajata.Ramane astfel o luna pauza in cartea de munca(31 august 2012-30 septembrie 2012).Ce pot face in acest caz ca sa beneficiez de concediu?Mentionez ca pe 1 mai 2013 voi naste.
Sa depun dosarul la ajofm pentru continuitate in cartea de munca?Ma ajuta la ceva?Sa platesc asigurarea la casa de asigurari pentru luna septembrie 2012?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:48, 4 Octombrie 2012
1. Plata contributiilor sociale nu va ajuta sa beneficiati de indemnizatia pentru CCC.

2. Trebuia sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile de la expirarea contractului individual de munca si ati fi primit indemnizatie de somaj de la acesta data.

3. Mergeti urgent, astazi, si inregistrati-va la Agentia de Somaj, sa prindeti macar o zi de indemnizatie de somaj pe luna septembrie si astfel se aplica prevederile din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.






Astazi la scoala mi s-a spus ca voi fi platita la plata cu ora incepand cu 17 septembrie si ca vor fi trecute si in catrea de munca,ramanad astfel numai 16 zile nelucrate in luna septembrie.Asta ma ajuta la ceva?
1. De la 01.01.2011 nu se mai foloseste carnetul de munca, deci nu mai are cum sa mai faca inregistrari in el.

2. - Da, daca veti avea venituri profesionale impozabile, din plata cu ora, de la 17 septembrie, veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Dar sa aveti un contract incheiat cu scoala pentru a presta aceasta munca.
Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Cei de la scoala au zis ca nu incheie nici un contract cu mine si ca nu stiu cat voi fi platita la plata cu ora pentru ca nu au reusit sa organizeze inca testarea care trebuia sa o dau.Ma gandesc sa intru in somaj incepand cu luna octombrie.In acest caz voi putea beneficia de indemnizatia de cresterea copilului?Cum pot face ca sa semnam si contractul pentru orele la plata cu ora?
1. Sunteti descoperita pe luna septembrie cand nu aveti nici un venit profesional si ca urmare nu veti putea beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.

2. Trebuia, cum v-am mai spus, sa va inregistrati la Agentia de Somaj in septembrie si apoi daca va dadeau ore la scoala vi se suspenda indemnizatia de somaj.

3. - Acum cred ca scoala v-a dus cu vorba si ati pierdut indemnizatia pentru CCC.
- Poate totusi scoala va rezolva ceva si pentru luna septembrie

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu pentru cresterea copilului marin1981 marin1981 La data de 1 febr.2012 mi se incheie CIC.Inainte de a intra in CIC am fost profesor suplinitor si ca urmare contractul meu de munca a fost pe perioada ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa indemnizatie crestere copil la terminarea facultatii louy louy Buna ziua! Am beneficiat de concediu de crestere copil la terminarea master-ului. Pe 22 iunie , baietelul implineste varsta de 2 ani. As vrea sa stiu daca mai ... (vezi toată discuția)
Somajul dupa cresterea copilului magdasimona magdasimona Buna ziua! In luna aprilie 2014 am nascut iar in august 2014 am terminat scoala postliceala la zi,beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)