Buna seara.
Am primit astazi un telefon de la o firma de recuperari debite, care m-a anuntat ca voi fi dat in judecata pentru neplata unei facturi la telefonie mobila de acum 7 ani, respectiv din anul 2005.
Conform doamnei care m-a apelat as avea de platit 42 de milioane acestia reprezentand penalizarile facturii neplatite.
As dori sa stiu ce pot face si in ce masura este legal ce fac aceste firme de recuperare debite.
Consultand diferite pareri am aflat urmatoarele:
Conform art. 405 alin.1 din Codul de Procedura Civila prescrierea datoriilor de face in termen de 3 ani.
Valoarea penalizarilor nu poate depasi cuantumul datoriilor.
Precizez ca nu am fost contactat in nici un fel in acesti 7 ani nici de compania la care am avut abonament nici telefonic si nici prin scrisori, iar acum firma de recuparari debite recurge la amenintari si hartuire.
Multumesc!
Compania de telefonie a avut timp 3 ani sa isi recupereze datoriile de la dumnevoastra iar dupa acesti 3 ani datoriile se prescrui.
Prin urmare compania nu ar mai avea temei legal in caz ca ar dori sa va dea in judecata si recurg la tot felul de tertipuri pentru a plati ceva ce nu mai exista .
Va sfatuiesc sa mergeti la Protectia Consumatorului iar daca acolo nu primiti un raspuns favorabil sa cereti o consultanta juridica de la un avocat din localitatea dumnevoastra .