avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

buna ziua,
mama plateste pensie alimentara unui copil.acest copil a terminat facultatea(in acest timp a primit pensia alimentara).
in hotarare specifica faptul ca va trebui sa plateasca maxim pana la 25 ani pana la terminarea studiilor.
daca copilul nu urmeaza studiile de master...sau orice altceva...trebuie ca mama sa platesca in continuare aceasta pensie?din cate cunosc eu acest copil lucreaza
multumesc
Cel mai recent răspuns: kisslivia , utilizator 13:45, 27 Septembrie 2012
Acea prevedere din hotarare se refera la faptul ca mama dvs este obligata sa plateasca pensie alimentara pana la implinirea varstei de 25 de ani a fiului sau in cazul in care urmeaza cursurile unei facultati sau master. Daca nu urmeaza cursurile unei facultati sau le-a terminat, obligatia mamei dvs inceteaza.
mama nu mai este obligata sa plateasca pensie alimentara, daca situatia este asa cum ati descris mai sus

Obligatia legala de intretinere inceteaza odata cu finalizarea studiilor.
Intr-adevar daca acesta si-a terminat studiile obligatia de intretinere inceteaza.
ART. 499
Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 107 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (2): art. 107 alin. 2 din Codul familiei
- alin. (4): art. 107 alin. 3 din Codul familiei

va multumesc tuturor
o zi faina

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire pensie de intretinere in cazul minorului devenit major danutza_mihai danutza_mihai Buna seara. Imi doresc sa va intreb pe ce temei juridic pot intemeia o cerere de prelungire a pensiei de intretinere in cazul in care minorul a devenit major ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara asivst asivst Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii se acorda/ se plateste pensia alimentara pana la varsta de 26 de ani. Daca copilul a terminat o forma de ... (vezi toată discuția)
Temei legal pensie intretinere pana la 26 ani, rog raspuns urgent Cris1971 Cris1971 Buna seara, am de trimis maine cel tarziu un raspuns la intampinarea fostului sot cu privire la marirea pensiei de intretinere, vreau sa cer in acest raspuns ... (vezi toată discuția)