Buna seara. Ma confrunt cu urmatoarea problema. Vreau sa depun dosarul la AJOFM pentru indemnizatia de somaj dar nu inteplinesc conditia de a fi cotizat 12 luni in ultimele 24 luni. In ultimii 2 ani, am cotizat aprox. 10 luni la 2 angajatori (de la primul angajator mi-am incetat raporturile de munca prin demisie, iar de la al 2-lea am plecat ca urmare a desfiintarii societatii). Vechime in munca am de 6 ani, din 2003 pana in 2009. Acum intrebarea mea este: pot cotiza la somaj printr-un contract ceva ca sa completez stagiul de cotizare de 12 luni in 2 ani (ar mai ramane 2 luni de cotizat) si apoi sa depun dosarul pt. indemnizatie? Astept cu interes raspunsurile d'voastra si va multumesc.
1. Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
2. Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
3. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 700 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
4. Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,50 lei.
5. Dupa cum vedeti, pentru a incheia un contract de asigurare pentru somaj trebuie sa indepliniti niste conditii:
- sa desfasurati o activitate pentru care nu se plateste contributia pentru somaj;
- sa fiti asigurat, in prealabil, prin contracte de asigurare sociala, si la pensie si la sanatate