avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mama a incheiat contract de asigurare cu casa de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mama a incheiat contract de asigurare cu casa de pensii, poate beneficia de indemnizatie de somaj?

Buna seara! Am si eu o intrebare:
Mama mea nu lucreaza si plateste lunar cotizatia la casa de pensii.
Intrebarea mea ar fii daca cotizeaza cel putin 1 an de zile,poate beneficia de indemnizatia de somaj?
Va intreb asta pentru ca tot am citit diferite subiecte care generalizau chestia asta ca orice persoana care cotizeaza cel putin un an,poate beneficia de indemnizatia de somaj,ma refer si la persoanele cu contract nedeterminat,determinat,inclusiv situatia mamei mele.
Ast raspuns.
VA MULTUMESC ANTICIPAT !
Cel mai recent răspuns: magnifiq , utilizator 14:59, 7 Martie 2012
Pentru a beneficia de somaj ar fi trebuit sa incheie un contract de asigurare cu agentia de ocupare a fortei de munca
Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Mama dvs. a cotizat la Pensii nu la Somaj asa ca nu poate beneficia de indemnizatie de somaj.

2. - Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 700 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,50 lei.

Adica,daca incepand cu 1 ian. de ex icheie un contract de asigurare pentru somaj,dupa 12 luni cotizate si la casa de pensii si la somaj poate beneficia de indemnizatie pentru somaj?
Mentionez ca nu realizeaza niciun venit, si nu conteaza suma indemnizatiei cat conteaza vechimea pe cartea de munca(mai are 3 ani ca sa faca stagiul complet de cotizare)
Va multumesc !
1. Dupa 12 luni de cotizare la somaj poate beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Dar in mesajul meu anterior v-am aratat ca o persoana fizica poate incheia contract de asigurare cu Agentia de Somaj daca indeplineste concomitent conditiile:
- realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii;
- este asigurata in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

3. Dar daca are incheiat contract de asigurare cu Casa de Pensii ii merge stagiul de asigurare la pensie asa ca nu vad de ce ar mai incheia un contract de asigurare cu Agentia de Somaj.

Deoarece sa nu mai plateasca aceii 33% din salariul minim pe economie pentru "a merge stagiul de cotizare",in schimb primeste si indemnizatie si merge si vechimea cum se zice....
Inca odata multumesc mult pentru raspunsurile prompte!
O zi buna va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditie acordare somaj adryan_ss2 adryan_ss2 Buna seara. Ma confrunt cu urmatoarea problema. Vreau sa depun dosarul la AJOFM pentru indemnizatia de somaj dar nu inteplinesc conditia de a fi cotizat 12 ... (vezi toată discuția)
Somaj ContSters267190 ContSters267190 Am lucrat 4 ani continuu la o societate din 01 dec 2007 dupa care am fost trimisa in somaj prin restructurare de post 16 noi.2011. Am primit somaj 9 luni pana ... (vezi toată discuția)
Pfa are dreptul la somaj? AdrianBOA AdrianBOA Am terminat specializarea Romana-Engleza in cadrul Universitatii de Vest \\"Vasile Goldis\\" Arad. Un fost coleg de facultate si-a deschis PFA la domiciliul ... (vezi toată discuția)