avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Am lucrat 4 ani continuu la o societate din 01 dec 2007 dupa care am fost trimisa in somaj prin restructurare de post 16 noi.2011. Am primit somaj 9 luni pana in 16 aug 2012 . Pe data de 14 sept m-am angajat pe perioada determin.(1 luna ) pana pe 15 oct . Am fost azi la A.J.O.F.M. pt a-mi depune dosarul pt indemniz. de somaj si mi s-a spus ca nu mai pot primi aceasta indemnizatie pt ca , deci am 12 luni lucrate in ultimele 24 luni , faptul ca in aceste 24 luni 9 am primit somaj ma aduce in situatia de a nu mai putea beneficia de inca 9 luni de somaj .Cat de adevarat este ceea ce mi s-a spus pt ca in legea somajului nu am gasit aceasta conditionalitate .
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:52, 25 Octombrie 2012
1. Va redau eu din Legea 76/2011 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca (actualizata cu modificarile aduse inclusiv de OUG 108/2010, Legea 233/2010 si OUG 17/2011):

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.

(2) Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, prevazute la alin. (1), se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39.

2. Adica daca in cele 24 de luni sunt si luni care au mai fost luate in calcul pentru o perioada anterioara de somaj acestea nu mai sunt eligibile acum.
- Trebuie sa aveti din nou alte 12 luni stagiu de cotizare la somaj pentru a beneficia din nou de indemnizatie de somaj.
Multumesc pentru raspuns si as mai avea o intrebare . Pot incheia acum de la data de 16 oct.2012 contract cu A.J.O.F.M. pentru plata contributiei pe inca 11 luni pentru ca , mai apoi , sa pot beneficia de indemnizatie ?
1. - Conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 700 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,50 lei.

2. Asadar pentru a va asigura la somaj, ca persoana fizica, trebuie sa realizati venituri dintr-o activitate lucrativa si, in prealabil,sa fiti asigurat si la pensii si la sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de indemnizatie de somaj? cristhina2781 cristhina2781 buna ziua!am si eu o intrebare: daca in februarie 2012 am fost disponibilizata iar ultima luna care a fost platita la somaj este decembrie 2011 pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Somaj functionar public genaro genaro in 2010 am fost eliberat din functia de politist comunitar si am beneficiat de somaj 9 luni de zile.in 2011 am castigat procesul cu institutia obtinand ... (vezi toată discuția)
Mai pot beneficia (inca o data) de somaj dupa o luna de munca? ramo_unica ramo_unica este posibil ca dupa ce am luat 9 luni de somaj ,am fost angajata o luna cu carte de munca dupa care mi sa desfintat postul pe care eram angajata, sa ... (vezi toată discuția)