Sotia mea s-a angajat la o firma de curierat, i s-a spus ca prima luna va muncii pe degeaba apoi din a2-a luna va primi 600lei. I s-a promis ca din a 2-a luna ii va face si carte de munca. Programul il are de la 11am la 18pm, dar pleaca la 20pm sau 21pm, ore suplimentare nu ia, nici bonuri de masa. Va rog spune-ti ce sa faca sotia sa mai continuemunca sau nu, mie nu mi se pare normal ce face angajatorul. Multumesc anticipat.
Nu e normal deloc ceea ce se intampla in acea societate.... Chiar daca, carnetele de munca nu se mai folosec, trebuia sa semneze um contract de munca ( 2 exemplare) inainte de a incepe activitatea. Contractul de munca se inregistreaza in Registrul electronic al salariatilor iar acesta se transmite on-line la ITM ( tot inainte de inceperea activitatii).
Sotia dvs. a prestat munca la negru, fapta sanctionata de lege
Codul muncii prevede
Art. 260. -
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata; (pentru angajator, la care se mai adauga amenda pentru necompletarea si netransmiterea registrului)
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei; (pentru asa-zisul angajat).
Faceti sesizare la ITM urgent
Este optiunea sotiei daca va continua sau nu activitatea la acel angajator .. insa , va trebui sa sesizeze ITM-ul in legatura cu incalcarea de catre angajator a prevederilor legale privind relatiile de munca.
Munca in acest conditii o poate afecta in viitor ... munca fara incheierea unui c.i.m. nu constituie vechime in munca, stagiu de cotizare la pensie, la somaj, la sanatate si este sanctionata contraventional de catre ITM.
Contract de munca
sor_ile
Buna ziua !
Fac contabilitate primara de cateva luni pentru o firma de fast food dar inca nu mi-au facut contract de munca. Intrebarea mea este: daca vine ... (vezi toată discuția)
Angajata fara acte
anabv
Buna.
Lucram la o firma si am aplicat pe un site la alte 2 joburi.
M-au acceptat amandoua. Mi-am dat demisia de la primul loc de munca si am refuzat ... (vezi toată discuția)