avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Am terminat medicina acum la sfarsitul lui septembrie. La agentia de somaj mi s-a explicat ca nu mi se accepta decat un dosar pe 60 de zile, iar la urmatorul termen (decembrie) somajul mi se accepta doar daca nu am sustinut intre timp examenul de rezidentiat. Desi angajarea si contractul de munca se realizeaza in ianuarie, nu inteleg de ce cei de la somaj imi pot anula dreptul la somaj in decembrie. Precizez ca participarea la examenul de rezidentiat este la libera alegere, multi nu il sustin, se poate sa fie picat, iar chiar daca il promovezi sau iti rezervi post sau loc in spital, nu esti obligat sa te si angajezi, sunt multi care pleaca in strainatate dupa examen. Nu esti considerat rezident pana cand nu semnezi contract de munca in calitate de medic rezident. Care sunt conditiile juridice pentru situatia de fata?
Cel mai recent răspuns: Plagadeath , utilizator 18:15, 4 Octombrie 2012
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, in calitate de absolvent al unei forme de invatamant, trebuie ca in maximum 60 de zile de la data absolvirii sa va inregistrati la Agentia de Somaj.

2. Daca in cele 60 de zile nu gasiti sau nu vi se ofera un loc de munca veti putea beneficia de indemnizatie de somaj dupa trecerea acestor 60 de zile.

3. - Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
...
m) la data admiterii într-o formã de învãţãmânt, în cazul persoanelor asimilate şomerilor, prevãzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b).

- Cred ca Agentia de Somaj face uz de unul sau ambele aspecte prezentate mai sus: adica rezidentiatul este platit, deci veti avea un venit si este si o forma de invatamant.

4. - Avand in vedere ca este o situatie mai putin intalnita, pentru un raspuns competent va recomand sa va adresati direct Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) pe e-mail, la: [ link extern ]

- Este posibil ca ANOFM sa fi emis niste instructiuni care nu au ajuns la public.

- Am rugamintea sa postati si aici raspunsul primit pentru a sti si altii ce si cum sa faca in asemenea situatii! Multumesc!
Va multumesc. O sa revin in curandcu raspunsul de la ANOFM. Pana atunci o intrebare mai am: cel de-al doilea termen de prezentare in acest caz este la 60 de zile de cand am pus primul dosar sau la exact 60 de zile de cand am absolvit? Conteaza foarte mult. Multumesc.
1. Termenul de inregistrare la Agentia de Soma este de 60 de zile de la data absolvirii cursurilor (am inteles ca ati fost si v-ati inregistrat).

2. La expirarea celor 60 de zile de la absolvire Agentia de Somaj v-a chemat sa faceti restul de documente pentru indemnizatia de somaj (am inteles ca vi s-a spus sa reveniti la Agentia de Somaj in decembrie).
Nu, nu am fost inca sa ma inregistrez, doar am intrebat-o pe doamna de AJOFM de actele necesare, si mi-a calculat ea un termen aproximativ, dar se pare gresit. Am absolvit in 19 septembrie (data promovarii examenului de licenta), iar in acest caz termenul de 60 zile pica inaintea examenului de rezidentiat (25 noiembrie) sau a clasificarii pe locuri aproximativ 4-5 decembrie. Teoretic la acest termen nu ar fi o problema examenul pe care l-a invocat doamna ca o problema, nu? Iar din cate stiu, dreptul la somaj o data obtinut, se anuleaza la angajare, nu?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2012
xtrim, utilizator
1. Inregistrarea la Agentia de Somaj, in cazul absolventilor, se face in doua etape:
I) - inainte de expirarea celor 60 de zile de la absolvire, cu un minim de acte;
II) - dupa expirarea celor 69 de zile, la data cand ati fost programat de Agentia de Somaj.

2. Actele necesare la inregistrare sunt:
a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Actul de absolvire a formei respective de invatamant, in original si in copie;
f. Adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii, in cazul in care persoana s-a inregistrat in vederea medierii pentru incadrare in munca la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat sau notificat conform legii.

3. - Legea 76/002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune ca la data inregistrarii la Agentia de Somaj sa nu urmati o forma de invatamant.
- De asemenea mai spune ca indemnizatia de somaj inceteaza la data admiterii intr-o forma de invatamant.

4. - Asadar daca la data inregistrarii la Agentia de Somaj nu ati fost admisa la alta forma de invatamant trebuie sa va inregistreze si sa va acorde indemnizatia de somaj.
- Exista deci si posibilitatea sa primiti indemnizatie de somaj cateva zile (pana va admite la alta forma de invatamant) dar daca este dreptul dvs. legal trebuie sa beneficiati de el si in acele cateva zile.

Alte discuții în legătură

Ref.somaj luminitateodora luminitateodora Buna ziua, As dori sa stiu daca absolventii facultatilor de medicina au dreptul sa beneficieze de ajutorul de somaj conform Legii nr.76 din 2002? Va ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru absolventi medicina Oanamed Oanamed Buna ziua! As dori sa va intreb despre drepturile absolventilor de medicina la somaj. Am aflat ca exista un regim special pentru noi, adica nu avem dreptul ... (vezi toată discuția)
Somaj, prima de instalare si asigurare de sanatate c_marusia c_marusia Buna seara! Mi-ati putea spune daca absolventii Facultatii de Medicina pot primi somaj sau prima de instalare? Daca da, ce acte mi-ar trebui si unde ar trebui ... (vezi toată discuția)