avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ref.somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ref.somaj

Buna ziua,
As dori sa stiu daca absolventii facultatilor de medicina au dreptul sa beneficieze de ajutorul de somaj conform Legii nr.76 din 2002?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:18, 13 August 2015
1. - Beneficiati de indemnizatie de somaj daca va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 60 de zile de la data absolvirii si pana la data promovarii concursului de rezidentiat.
- Indemnizatia de somaj, in suma de 250 lei, se acorda dupa expirarea celor 60 de zile, pentru o perioada de 6 luni

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 42.
(1) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca .

(2) Nu beneficiazã de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitãrii dreptului, urmeazã o formã de învãţãmânt.

3) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi, in conditiile legii.

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...

p) la data promovarii concursului national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi, in conditiile legii;
...
am pus aceasta intrebare deoarece de la AJOFM-ul la care s-au depus actele ni s-a spus ca
nu vom primi acest ajutor deoarece vom intra in examenul de rezidenţiat in luna noiembrie si abia dupa aceea( daca in cel mai nefericit caz nu il vom lua) ne vom putea adresa lor. In conceptia lor ,noi nu avem deocamdata nici o calificare.
ca atare la inceputul lunii octombrie cand vom merge din nou ni se va oferi un loc de munca ca muncitori necalificati, pe care nu il vom accepta si asa cred ei ca se va sfarsi "aventura" cu ajutorul de somaj.
Probabil ca in acest caz va trebui sa ne adresam ministerului, instantei.
Credem ca legea trebuie sa fie pentru toate judetele la fel
1. Eu zic ca dvs. aveti dreptate si nu stiu de ce unele AJOFM procedeaza asa.

2. - Incercati sa intrebati si direct la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
- Am rugamintea sa postati si aici raspunsul primit, poate mai ajuta si pe altii! Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj, prima de instalare si asigurare de sanatate c_marusia c_marusia Buna seara! Mi-ati putea spune daca absolventii Facultatii de Medicina pot primi somaj sau prima de instalare? Daca da, ce acte mi-ar trebui si unde ar trebui ... (vezi toată discuția)
Acordare somaj absolvent medicina angelicaursu angelicaursu fiica mea a absolvit facultatea de medicina iar acum se pregateste pentru ex. de rezidentiat 1. .Asi dori sa stiu daca acum isi poate depune dosrul pentru ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj pentru absolventi Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR 1. - Nu stiu de ce unele Agentii de Somaj au inventat restrictia cu cele 60 de zile in care daca nu te inregistrezi la ei pierzi dreptul la indemnizatia de ... (vezi toată discuția)