avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de somaj pentru absolventi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de somaj pentru absolventi

1. - Nu stiu de ce unele Agentii de Somaj au inventat restrictia cu cele 60 de zile in care daca nu te inregistrezi la ei pierzi dreptul la indemnizatia de somaj.
- Asa ceva nu este prevazut in lege.

2. Sa vedem ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...
Art. 38.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
...
l) expirãrii perioadei de 60 de zile, prevãzutã la art. 17 alin. (2) lit. a);
...
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

3. Asadar:
- Indemnizatia de somaj pentru absolventi nu se acorda in perioada celor 60 de zile de la data absolvirii.
- Dar indemnizatia de somaj se poate acorda daca te inregistrezi la Agentia de Somaj in termen de 12 luni de la expirarea celor 60 de zile.

4. Am inteles de la colegul @freeelis ca AMOFM Bucuresti acorda indemnizatie de somaj si absolventilor care se inregistreaza la Agentie in termen de 12 luni de la data absolvirii.
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:33, 11 Aprilie 2014
Mia este o varianta :
- indemnizatia se acorda de la data expirarii duratei de 60 de zile , daca se depune dosarul in termen de 10 zile de la acea data ..

Practica neunitara la nivelul institutiilor statului denota si haosul legislativ , denota ca numirile in functiile de conducere sunt totalmente politice si nu pe criteriul competentei (de exemplu, cunosc o institutie bugetara care in decursul a 3 luni a schimbat tot de atatea ori conducerea adjuncta) .. restul trebuie sa-si bata capul altii sau sa-si incerce rabdarea cu solicitarile functionarilor extralegislative.

p.s.
Posibil sa fie un caz singular ceea ce am vazut astazi ...
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
HOTÃRÂREA GUVERNULUI nr. 174 din 20 februarie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă prevede la articolul 8,aliniatul 1 urmatoarele:
"Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi c) din lege se consideră că nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că în perioadele prevăzute de lege s-au prezentat pentru a solicita un loc de muncă la cel putin 2 angajatori ori s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti în vederea medierii pentru încadrare în muncă."

Deci restrictia cu cele 60 de zile nu e inventata de ANOFM.
sriw:

1. Prin HG 113/2011 art.8 din Normele de aplicare a Legii 76/2002 s-a modificat si acum arata astfel:

Art.8
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (2) lit. a) din lege se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca daca fac dovada ca in perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii sau care nu se supun potrivit legii conditiei de acreditare, in vederea medierii pentru incadrare in munca.

(2) Dovada inregistrarii la furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prevazuti la alin. (1), se face cu o adeverinta eliberata de furnizori, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii.

2. - ANOFM este "partas" la conceperea Legii 76/2002 si a Normelor de aplicare, deci "inventia" ii apartine.
- Normele de aplicare a actelor normative se aproba prin HG, asta nu inseamna ca Guvernul a scris normele.
Da. Cam asa e...ne pun sa ne inregistram la ei din ,,prima zi'' si ne da ajutorul de somaj dupa cinci luni :))
Buna ziua !

Va rog sa-mi spuneti daca s-au aprobat modificari la legea somajului in acest an 2013,
cu privire la indemnizatia de somaj pentru absolventi,avand in vedere perioada aceea de 60 de zile in care era obligatoriu sa fim inscrisi la AJOFM pentru a putea obtine indemnizatia si care datorita modificarilor prevazute ar putea sa nu mai fie necesara(inscrierea in cele 60 de zile) si ca absolvent de facultate in termen de 1 an as putea sa cer indemnizatia de somaj.Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2013
gygi, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj roxanik18 roxanik18 imi puteti spune va rog daca pentru indemnzatia de somaj pentru absolventi te poti inscrie doar intr-un termen de 60 zile sau poti si dupa. (vezi toată discuția)
Somaj absolventi Goanga88 Goanga88 Daca au expirat cele 60 de zile de la absolvirea facultatii, fara ca dosarul de somaj sa fie depus, ce se intampla? Nu mai beneficiez de somaj deloc? Va ... (vezi toată discuția)
Crestere copil Manu85 Manu85 Buna! in momentul de fata nu lucrez,dar nu am lucrat nici in ultimele 12 luni,de curand am aflat ca voi dveni mamica. As dori sa beneficiez de indemnzatie,dar ... (vezi toată discuția)