avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de somaj pentru absolventi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de somaj pentru absolventi

1. - Nu stiu de ce unele Agentii de Somaj au inventat restrictia cu cele 60 de zile in care daca nu te inregistrezi la ei pierzi dreptul la indemnizatia de somaj.
- Asa ceva nu este prevazut in lege.

2. Sa vedem ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...
Art. 38.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
...
l) expirãrii perioadei de 60 de zile, prevãzutã la art. 17 alin. (2) lit. a);
...
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

3. Asadar:
- Indemnizatia de somaj pentru absolventi nu se acorda in perioada celor 60 de zile de la data absolvirii.
- Dar indemnizatia de somaj se poate acorda daca te inregistrezi la Agentia de Somaj in termen de 12 luni de la expirarea celor 60 de zile.

4. Am inteles de la colegul @freeelis ca AMOFM Bucuresti acorda indemnizatie de somaj si absolventilor care se inregistreaza la Agentie in termen de 12 luni de la data absolvirii.
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:33, 11 Aprilie 2014
ati scris : " indemnizatia de somaj se poate acorda daca te inregistrezi la Agentia de Somaj in termen de 12 luni de la expirarea celor 60 de zile." . am terminat liceul in 2013, m-am inscris la facultate la distanta, si nu mi-am depus dosarul pt somaj, pentru ca nu am stiut ca este necesar. luna trecuta mi-am inghetat anul de facultate, am fost la AJOFM din judetul meu, cu aceasta lege in fata si mi s-a spus ca nu mi se poate aplica, dandu-mi o explicatie pe care nu am inteles-o foarte bine. cum e , pana la urma? am dreptul la somaj , sau nu?
1. Textul la care va referiti era o interpretare personala, o opinie asupra textelor de lege.

2. Daca doriti un raspuns oficial puteti sa va adresati ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj roxanik18 roxanik18 imi puteti spune va rog daca pentru indemnzatia de somaj pentru absolventi te poti inscrie doar intr-un termen de 60 zile sau poti si dupa. (vezi toată discuția)
Somaj absolventi Goanga88 Goanga88 Daca au expirat cele 60 de zile de la absolvirea facultatii, fara ca dosarul de somaj sa fie depus, ce se intampla? Nu mai beneficiez de somaj deloc? Va ... (vezi toată discuția)
Crestere copil Manu85 Manu85 Buna! in momentul de fata nu lucrez,dar nu am lucrat nici in ultimele 12 luni,de curand am aflat ca voi dveni mamica. As dori sa beneficiez de indemnzatie,dar ... (vezi toată discuția)