avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de somaj pentru absolventi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de somaj pentru absolventi

1. - Nu stiu de ce unele Agentii de Somaj au inventat restrictia cu cele 60 de zile in care daca nu te inregistrezi la ei pierzi dreptul la indemnizatia de somaj.
- Asa ceva nu este prevazut in lege.

2. Sa vedem ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...
Art. 38.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
...
l) expirãrii perioadei de 60 de zile, prevãzutã la art. 17 alin. (2) lit. a);
...
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

3. Asadar:
- Indemnizatia de somaj pentru absolventi nu se acorda in perioada celor 60 de zile de la data absolvirii.
- Dar indemnizatia de somaj se poate acorda daca te inregistrezi la Agentia de Somaj in termen de 12 luni de la expirarea celor 60 de zile.

4. Am inteles de la colegul @freeelis ca AMOFM Bucuresti acorda indemnizatie de somaj si absolventilor care se inregistreaza la Agentie in termen de 12 luni de la data absolvirii.
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:33, 11 Aprilie 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj in calitate de absolvent trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.

2. Amenda nu are nici o legatura ci indemnizatia de somaj.

3. De asemenea frecventarea cursului de limbi straine nu are legautura cu indemnizatia de somaj.

4. Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actul de absolvire a formei respective de invatamant, in original si in copie sau adeverinta eliberata de facultate in care sa fie inscrisa si data absolvirii;
c. Adeverinta medicala (eliberata de medicul de familie) din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.

Puteti sa-mi spuneti va rog daca absolventii de master pot primi somaj.
Multumesc!
Si absolventii de master beneficiaza de indemnizatie de somaj.
Multumesc!
daca am absovit facultatea de medicina pot sa ma inregistrez la somaj ptr. a primi indemnizatie ?, am fost la agentie si mi-a spus ca anul acesta nu ??? de ce nu mi s-a explicat , deci daca rezidentiatul este in noiembrie , si angajarea ca medic rezident o sa fie in ianuarie pot sa beneficiez de indemnizatie de somaj?
va multumesc

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj roxanik18 roxanik18 imi puteti spune va rog daca pentru indemnzatia de somaj pentru absolventi te poti inscrie doar intr-un termen de 60 zile sau poti si dupa. (vezi toată discuția)
Somaj absolventi Goanga88 Goanga88 Daca au expirat cele 60 de zile de la absolvirea facultatii, fara ca dosarul de somaj sa fie depus, ce se intampla? Nu mai beneficiez de somaj deloc? Va ... (vezi toată discuția)
Crestere copil Manu85 Manu85 Buna! in momentul de fata nu lucrez,dar nu am lucrat nici in ultimele 12 luni,de curand am aflat ca voi dveni mamica. As dori sa beneficiez de indemnzatie,dar ... (vezi toată discuția)