Buna ziua.
Am o nelamurire si sper sa ma puteti ajuta.
Intr-un antecontract de v-c a unui imobil cumparat pe legea 112/1995 (cu interdictie de instrainare) a fost stipulata la final urmatoarea propozitie: "eu promitenta vanzatoare dispun ca, in cazul decesului meu intervenit inainte de autentificarea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, bunul imobil descris mai sus sa revina .... (promitentul cumparator si sotia acestuia - desi antecontractul a fost incheiat numai cu promitentul cumparator, adica unul dintre soti)......., in calitate de legatari cu titlu particular. Antecontractul a fost notat in Cartea funciara.
Desigur, promitenta vanzatoare a murit inainte de incheierea contr. de v-c in forma autentica (si inaintea expirarii termenului de interditie de vanzare). Promitenta vanzatoare nu are mostenitori.
Poate fi acea clauza considerata un legat cu titlu particular? Este valabila?
Va multumesc.
Mihaela P.
*** am uitat sa mentionez ca antecontractul respectiv a fost incheiat in forma autentica la notar.
Secţia civilă, Decizia nr. 954 din 8 octombrie 2007
„Sub sancţiunea nulităţii absolute, chiriaşii titulari de contracte a apartamentelor ce nu se restituie în natură foştilor titulari sau moştenitorilor acestora, nu pot înstrăina bunul cumpărat timp de 10 ani de la data cumpărării. Din economia textului de lege menţionat, art. 9 alin. (8) din Legea nr. 112/1995, rezultă fără dubiu că această interdicţie se referă numai la înstrăinarea imobilului prin acte între vii, nu şi transmisiunilor prin moştenire legală sau testamentară. Prin urmare, această interdicţie revenea în virtutea legii chiriaşei imobilului, respectiv defunctei C.E., cea care l-a dobândit prin cumpărare de la Statul Român, în temeiul art. 9 din Legea nr. 112/1995.”
Clauza respectivă reprezintă, fără îndoială un legat cu titlu particular. În aceste condiții, interdicția de înstrăinare nu se mai aplică, deci după părerea mea ați dobândit acel imobil cu titlu de moștenie, de la data deschiderii succesiunii.
Multumesc pentru raspuns. Totusi, as vrea sa fiu sigura - este valabil acel legat avand in vedere faptul ca a fost inserat practic intr-un antecontract de vanzare cumparare, iar nu intr-un testament? Stiu ca forma pe care trebuie sa o imbrace trebuie sa fie una autentica, dar aceasta mi se pare ca este o situatie atipica.
Multumesc inca o data.
Este adevărat că testamentul poate conține legate dar și alte acte unilaterale ale testatorului. Asta nu înseamnă însă după părerea mea, că un legat trebuie să fie obligatoriu cuprins într-un testament.
Faptul că promitentul vânzător inserează o dispoziție în acel antecontract pentru cauză de moarte nu face ca acea dispoziție să nu fie valabilă ca legat. Cu atât mai mult cu cât promitentul cumpărăor și-a exprimat consimțământul cu privire la clauza respectivă prin semnarea contractului, aceasta are semnificația acceptării legatului respectiv în momentul deschiderii succesiunii.
Puteți cere și părerea unui avocat specializat, dar după părerea mea nu există motive pentru care acea clauză să nu fie considerată un legat valabil, cu atât mai mult cu cât este cuprinsă într-un act autentificat de către notar.