avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se platesc cheltuielile la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se platesc cheltuielile la bloc

Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc ANL, iar asociatia de chiriasi, printr-o votul dintr-o sedinta comuna ma obliga sa platesc factura de gaz la numar de persoane (mentionez ca nu am fost informati in scris depsre aceasta decizie). Acum este toamna si gazul consumat este pentru incalzirea apei calde nu pentru incalzirea spatiului de locuit. Blocul are centrala proprie care incalzeste apa, problema este ca nu are un contor de apa care sa inregistreze cati metri cubi de apa au fost incalziti intr-o anumita perioada din aceasta cauza nu se poate face un calcul pentru costul incalzirii unui metru cub de apa. Avem contoare pentru apa calda care sunt sigilate, si ar fi normal sa platim in functie de cantitatea de apa consumata nu sa platim factura de gaz in functie de numarul de persoane. Administratorul spune ca locatarii nu ii comunica consumul real al apei sau nu ii deschid usa pentru a citi contorul. De exemplu in luna august 2011 am platit apa calda 20 lei la un consum de 2 metri cubi, anul acesta am platit 125 de lei gazul, nu e normal sa platesc de 10 ori mai mul la acelasi consum de apa. As dori sa stiu daca din punct de vedere legislativ este ok (sa platesc gazul in functie de nr de persoane atata timp cat avem contoare pentru apa calda), si care este legea care dispune modalitatea de plata si calcul a cheltuielilor. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:28, 11 Iulie 2014


Avem contoare pentru apa calda care sunt sigilate, si ar fi normal sa platim in functie de cantitatea de apa consumata nu sa platim factura de gaz in functie de numarul de persoane. Administratorul spune ca locatarii nu ii comunica consumul real al apei sau nu ii deschid usa pentru a citi contorul.



Platiti apa calda in functie de numarul de persoane conform deciziei asociatiei si regularizati consumul individual dupa o perioada de timp (ex. 3 sau 6 luni) prin citirea exacta dupa contoarele din apartamente.

Poate va ajuta:

Suma tuturor diferentelor de indexuri la contoarele de apa calda din fiecare apartament dintre data x si data y, corespunde unui consum total de gaz consumat distribuit pe apartamente intre data x si data y.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
HG 1588/2007 Art. 36. — (1) In cladirile in care consumul de gaze naturale pentru bucatarii si spalatorii se inregistreaza prin acelasi aparat care masoara si consumul aferent incalzirii, se stabiIeste consumul aferent bucatariilor si spalatoriilor pe baza unon bareme stabilite potrivit legislatiei in vigoare.
(2) Pentru repartizarea valorii consumului de apa calda menajera pe apartamente si spatii cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta Ia cladirile cu centrala termica proprie, asociatia de proprietari poate monta un contor pe instalatia de apa calda, astfel incat acesta sa inregistreze consumul de apa calda menajera din condominiu. Valoarea consumului de gaze naturale, in lipsa unul contor care sa inregistreze acest consum, pentru prepararea apei calde se determina pe baza unor bareme stabilite potnivit legislatiei in vigoare.
(3) Cheltuielile privind consumul de gaze naturale pentru Incalzire Ia cladirile cu centrala termica proprie, In situatiiIe in care nu exista aparate de masura a consumului respectiv, se determina scazand din factura de gaze naturale contravaloarea gazelor naturale rezultate pentru apa calda si bucatarii conform prevederilor de Ia aIin. (1) si (2).
Art. 37. — (I) Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc In condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere si a hranei; energia electrica utilizata pentru functionarea instaIatiiIor comune; colectarea deseuriIor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabiIeste printr-o
conventie aprobata de comitetul executiv al asociatiei de proprietari.


Pentru alte probleme ce vor aparea aveti Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si H.G 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007
In situatia in care spatiile cu destinatie de locuinta sunt prevazute cu aparate individuale de contorizat consum,este legal ca la reciproc termen stabilit chiriasii sa comunice index consum in baza caruia sa fie intocmite si calculate valorile de plata
Apectul ca unii chiriasi nu comunica consumulul individual ,nu determina sanctionarea celorlalti chiriasi care respecta termenul prevazut de comunicare consum individual
Aveti centrala termica?
In situatia in care detineti contoare individuale apa calda ,temenic si legal este ca valoarea de plata sa fie determinata de indexul comunicat indiferent de numarul de persoane
Este netemeinica impunerea la plata consum apa in raport de persoane in conditiile in care sunt situatii de familii cu 2 membrii care pot consuma 10 mc apa/luna si familii cu 5 membri care consuma numai 2 mc apa/luna
Avand in vedere calitatea de chirias ,nu exista o lege aparte care sa prevada strict modalitatea de calcul in cazul imobilelor locuite de chiriasi
Exista norme specifice in domeniu ale furnizorilor de utilitati care prevad limita de consum in situatia inexistentei aparatelor de inregistrat consum individual
@thran
Dispozitiile mentionarte de dvs in situatia expusa de utilizator nu opereaza,avand in vedere ca atat Legea nr 230/2007 cat si HG nr 1588/2007 guverneaza infiintarea,organizarea si activitatea asociatiilor de p r o p r i e t a r i ,entitate inexistenta la nivelul imobilul unde locuieste utilizatorul
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
ynocentta, utilizator
Indiferent de forma de organizare a unui grup de apartamente ce consuma la comun apa calda si gazul, se pot stabili modalitati de repartizarea a costurilor asemanatoare celor precizate in HG 1588/2007.
As sugera ca stabilirea consumului de apa sa se faca pe baza unui regulament de gestionarea a apei pe exemplul celui publicat in partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile".
In functie de experienta propriului bloc sau a altora vecine se poate stabili un pret al apei calde care sa cuprinda atat costul apei reci cat si costul gazului pentru incalzirea acestuia. Daca apa rece costa 6 lei/mc, se poate stabili, de exemplu, un pret de 11 lei/mc pentru apa calda. In acest fel acea diferenta de 5 lei/mc se va scade din factura de gaz. Ceea ce ramane din factura de gaz si se consuma pentru bucatarie se va imparti pe numar de persoane.
Daca aceeasi centrala ce incalzeste apa, asigura si caldura in bloc, se va gasi si-aici o formula, repartizand, pentru sezonul rece, o buna parte din factura de gaz pe suprafata utila a fiecarui apartament, inainte de repartizarea pe persoane a gazului consumat la bucatarie.
@thran

Pomeneati in mesajul dumneavoastra de niste bareme de consum.
Stiti cumva in ce lege sunt trecute sau unde pot fi gasite?

Pentru @tbogdann:

Pretentiile administratorului arata ca omul nu isi cunoaste bine meseria sau e, pur si simplu, comod.
Conform legii daca cineva nu da indexul apometrelor i se trece media consumului propriu pe ultimele trei luni.
Daca nu da indexul mai mult de trei luni se cosidera fara apometre si este facturat in consecinta.

Ssitemul acesta era prevazut in Ordinul 233/2004 al ANRSC si, aproape sigur, a fost pastrat si in Ordinul 343/2010 al ANRSC.
Puteti verifica acest lucru pe site-ul ANRSC,

Alte discuții în legătură

Calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social armo armo va rog sa-mi spuneti si mie cum se face repartizarea cheltuielilor aferente caldurii si apei calde intr-un bloc social ?, lege , normativ etc.... va multumesc ... (vezi toată discuția)
Repartizare cost pentru preparea apei calde menajere Arabella Pap Arabella Pap Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un mod de calcul pentru repartizarea legala a costului de pe factura pentru combustibilul folosit pentru a incalzi apa? ... (vezi toată discuția)
Calcul apa calda & caldura pc Almaris Almaris Cum se calculeaza costul apei calde in urmatoarea situatie: Se emite factura Apa Nova pentru toata apa furnizata, se considera 20% din valoarea facturii GDF ... (vezi toată discuția)