avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la o parte din avere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la o parte din avere

Am sa incerc sa va explic pe scurt problema. Unul din fratii bunicii mele s-a casatorit si a dobandit in timpul casatoriei o locuinta situata in centrul capitalei. El a decedat in urma cu 10 ani iar in viata a ramas sotia. Aceasta, in urma cu cativa ani a vandut casa, si a achizitionat un apartament iar restul banilor i-a dat unui nepot. Doresc sa mentionez ca imobilul valora la momentul vanzarii circa 500 000 de euro. As dori sa va intreb daca bunica mea mai are dreptul la o parte din avere si ce ar trebui sa facem ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 18:43, 30 Septembrie 2012
Daca a vandut casa dupa decesul sotului si fusese bun comun, inseamna ca avea certificat de mostenitor de pe urma sotului ei, deci bunica dvs. nu figura ca mostenitoare.
Probabil a avut testament autentic si Sotia era desemnata legatar universal, neavand copii si parinti in viata defunctul , Sotia a cules mostenirea in baza testamentului si a putut sa vanda astfel imobilul.
Cumnata bunicii a venit la noi inainte sa vanda sa-i ceara acordul dar nu i l-a dat. Iar apoi sa aflam ca a vandut casa. Noi banuim ca a declarat ca nu mai exista mostenitori.
Luati in calcul ce v am spus mai sus cu testamentul autentic, asa nu mai era nevoie sa o cheme si sora defunctului nefiind mostenitor rezervatar. adevarat este ca se poate si sa f avut martori la succesiune care au declarat in lipsa testamentului ca defunctul nu a avut frati....
In acest caz trebuie da mergeti si sa cereti in instanta anularea certificatului de mostenitor.
De asemenea, daca sotia a acceptat mostenirea in termen si ceialti prezumtivi succesibili nu au acceptat in termen, legal sotia supravietuitoare este unica mostenitoare si primeste tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Mostenire contzmir contzmir Buna ziua, Am si eu o speta si sper sa ma ajutati. Este vorba de mostenitorii unei persoane X care este vaduv si nu are copii. Cum nu are sotie si nici ... (vezi toată discuția)
Anularea testamentului george1967 george1967 Va supun atentiei urmatorul caz : Tatal meu se casatoreste in anul 2003 Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 ) Sotia dispune ... (vezi toată discuția)