avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil pentru pfa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil pentru pfa

Sunt pfa de 2 ani si 4 luni.Am intrat in concediu prenatal incepand cu august 2012 si mi-am suspendat activitatea la directia sanitara (fiind cabinet medical individual).Cei de la finante mi-au cerut aceasta decizie de suspendare plus declaratia 220 pentru venit estimativ pentru anul 2012, declaratie care am mai depus-o si in mai cand mi-a venit declaratia 260.
1.Vreau sa intreb daca acum o sa-mi mai vina de la finante inca o declaratie 260 sau o depun pe cea venita in mai? (mentionez ca veniturile nu mai corespund-cel care apare acum este mai mic).
2.In cazul in care mi se ia in calcul cea depusa in mai, iar la anul tb sa depun declaratia de impunere anuala mi se va modifica indemnizatia- din cauza veniturilor mai mici realizate?
3.Ca dovada de incetare a activitatii ajunge doar cea primita de la directia sanitara?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: claudialexe , utilizator 18:42, 30 Septembrie 2012
Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?

Solutie:
În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.


Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.
Veniturile medii nete ce se iau în calcul la determinarea cuantumului ICC este funcție de data suspendarii activitații, deci pantru anul 2012 daca activitatea a fost suspendata la data de 15 aprile 2012,venitul estimat a fi realizat se împarte la nr de zile cuprins între data de 01.01.2012 și 14 .04.2012, acest venit net mediu zilnic se înmulțeste cu nr de zile lunar și astfel se determină venitul net mediu lunar. Venitul estimat , declarat este bine să fie cât mai aproape de realitate, pentru a nu fii nevoit la recalcularea ICC, funcție de veniturile nete finale realizate, să aveți de restituit ICC ca necuvenit !
Daca venitul estimat este mai mare decat cel realizat pana la suspendarea activitatii, iar impozitul platit-3trimestre pana in momentul suspendarii activitatii- la anul voi primi diferenta de bani inapoi de la finante.Asta in cazul in care mi se ia in calcul pentru indemnizatie venitul realizat pana la aceasta data pentru care am depus declaratia 220 o data decizia de incetare a activitatii.Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie crestere copil andreea_malache andreea_malache Buna ziua ma intereseaza cum se calculeaza indemnizatia crestere copil pentru 2 ani in calitate de pfa . Copilul este nascut pe 03.09.2013 venituri pe anul ... (vezi toată discuția)
Calcul cic cameliaczeran cameliaczeran Buna ziua, ma adresez cu speranta ca puteti sa-mi oferiti mai multe informatii decat stiu pana acum. Calculul indemnizatiei de cresterea copilului se face ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil ralub ralub Buna ziua, Pentru o persoana care desfasoara activitati independente ce venit se calculeaza pentru indemnizatia de crestere a copilului, venitul realizat ... (vezi toată discuția)