buna ziua...
am imcheiat un antecontract de vanzare a apartamentului prin programul prima casa;impozitul calculat este destul de mare si am inteles ca eu in calitate de vanzator trebuie sa il suport in totalitate;deasemenea am inteles ca transferul sumei de 95% din valoarea vanzarii se face de catre banca direct catre mine, dupa incheierea contractului de vanzare cumparare...
si pentru acestea toate va intreb: care este momentul in care trebuie sa achit impozitul pe vanzarea locuintei si cui?
Nu as putea stipula in contractul de vanzare-cumparare ca acea suma sa imi fie retinuta de catre banca si transmisa notarului...sau direct statului...pentru ca altfel va trebui sa vin cu bani de acasa ca sa dau notarului...#-o
Ceea ce doriti d-voastra cu banca sa va retina banii si sa-i transmita notarului e utopie! Nimeni nu face asa ceva. Impozitul acela maret il veti plati la incheirea contractulu de vanzare-cumparare. Dar ati primit o parte din bani pe antecontract. Nu-i folositi pe aceia si platiti cu ei impozitul.
ART. 77^1 al.6
151^7. Impozitul se va calcula şi se va încasa de către notarul public, pe chitanţă sau bon fiscal, anterior autentificării actului sau semnării încheierii de finalizare a procedurii succesorale Impozitul poate fi plătit de către contribuabil fie în numerar, la sediul biroului notarului public, fie prin virament bancar, într-un cont al biroului notarial. În cazul plăţii impozitului prin virament bancar, dovada achitării se face cu ordinul de plată.
Documentul de plată a impozitului de către contribuabil se va menţiona în încheierea de autentificare, respectiv în încheierea de finalizare a procedurii succesorale şi în certificatul de moştenitor.
Modelul chitanţelor ce vor fi utilizate de către notarii publici la încasarea impozitului se va stabili şi se va tipări de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România.
În îndeplinirea obligaţiei ce le revine, registratorii de carte funciară vor verifica dacă în cuprinsul actului notarial sunt menţionate documentele de plată a impozitului, prevăzute la paragrafele 1—3.
Nu stiu unde vedeti dvs utopia si nici cate contracte de vanzare-cumparare prin programul "prima casa" ati "mediat"?!mai ales, atat timp cat se respecta cele de mai sus...alta este problema:data la care banii "bancii" intra in contul vanzatorului si cand pot fi "trasi", intelegeti...?:)
1. Faptul ca am scris aici ca sunt mediator nu inseamna ca sunt o "paria" a societatii sau ca nu as avea studii juridice. Sunt jurist, si inca unul "batran".
2. Cu citatul dat de d-voastra, exact imi dovediti ca am avut dreptate. Adica banii ii ia notarul, indiferent de modalitate, cash sau prin virament bancar, dar daca auziti "virament bancar" asta nu inseamna ca banca care acorda creditul face si alte operatiuni in contul d-voastra(adica sa-i plateasca notarului impozitul de venit)
3. Nu am "mediat":D nici un contract prima casa:D, ca sa va citez, desi nu stiu ce este de ras, in schimb mi-am "mediat" mie insami prin acest sistem vreo 2 case si ce am mai apucat si eu de pe la clienti, in cealalta profesie din care castig bani.
4. Banca creditoare vireaza banii in contul d-voastra, al vanzatorului, dupa ce contractul de vanzare-cumparare este incheiat valabil(si impozitul pe venit platit de d-voastra...), dupa ce imobilul este inscris in cartea funciara, de-abia atunci puteti sa vedeti si banii de la banca incepand, cel mai devreme, cu 10 zile de la vanzare si ajungand si la 3-4 saptamani.
va multumesc..dar nu mai folositi termeni atat de duri la adresa dvs.insiva...oricum nu ati inteles nici intrebarea si nu ati oferit nici reglementarea legala...dar pentru efort va o fer aplauzele mele!!!
:tooth: