Buna ziua !
Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.Dupa ce vand o suprafata de teren agricol sunt obligat sa platesc o taxa(impozit) la Administratia Financiara?Este un venit care trebuie taxat(impozitat)?
Cu stima,
G.V.
Conform art. 77 indice 1 Cod fiscal veti plati impozit la vanzarea terenului, respectiv la incheierea actului de vanzare - cumparare. Conform normelor de aplicare ale acestui articol, impozitul se va calcula şi se va încasa de către notarul public, pe chitanţă sau bon fiscal, anterior autentificării actului. Impozitul poate fi plătit de către contribuabil fie în numerar, la sediul biroului notarului public, fie prin virament bancar, într-un cont al biroului notarial.
Va multumesc mult !
As mai avea inca o nelamurire.In cazul in care se face un atecontract de vanzare-cumparare,care ar fi procedura?Impozitul se va plati dupa aceea,adica in momentul in care se face actul de vanzare-cumparare?Acest impozit poate fi platit de cel care cumpara,atunci cand va face contractul de vanzare-cumparare?
As vrea sa dau cazul concret,caci poate nu m-am exprimat foarte bine.
Eu am facut o intelegere cu un cumparator,sa vand terenul pentru o anumita suma,el fiind de acord ca acea suma imi va ramane mie net("curat,in mana").Dupa ce incheiem actul ,antecontract de vanzare-cumparare,am inteles ca nu voi mai avea nici o obligatie sa platesc altceva,toate aceste obligatii,intabulare si orice altceva ce inseamna plati(alte cheltuieli),ramanand in seama cumparatorului.Dupa incheierea antecontractului de vanzare-cumparare,urmeaza ca eu sa nu mai am nici o obligatie sa platesc orice altceva.Este corect ce am inteles eu,dupa incheierea intelegerii cu cumparatorul?
Cu multa stima !
G.V.
Impozitul se va plati la data intocmirii actului de vanzare - cumparare, respectiv la data achitarii pretului de catre cumparator care este acelasi lucru cu data incasarii pretului de catre vanzator. Impozitul se achita de catre vanzator, el este cel care obtine venituri.
Nu se poate face inscrierea in Cartea Funciara a dreptului de proprietate al cumparatorului in baza antecontractului de vanzare - cumparare deoarece nu este actul final prin care se transmite dreptul de proprietate. Se poate nota existenta antecontractului in C.F. tocmai pentru ca eventualii terti sa stie de existenta acestuia, adica vanzatorul sa nu vanda acelasi bun la mai multi cumparatori.
Din suma incasata de dumneavoastra, ca urmare a vinderii terenului, veti plati impozit. "Curat, in mana" veti ramane suma care reprezinta rezultatul dintre suma totala, pretul terenului, minus impozitul pe care il achitati. Spre exemplu: pretul terenului este 10.000 lei si impozitul 2.000 lei, dumneavoastra ramaneti "curat, in mana" cu 8.000 lei (acesta este un exemplu in care am inscris valori fictive).