avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs si alte cai de atac dupa prima instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs si alte cai de atac dupa prima instanta

Buna ziua.
Hotararea data in prima instanta, in pretentii de pana la 2000 lei, este supusa recursului? Din cate am inteles nu, intrucat actunile pana in 2000 lei nu sunt supuse acestei cai de atac.
Care sunt caile posibile de atac in speta? Ma intereseaza orice cale sau mijloc de a ataca acea sentinta civila.
La CEDO din cate stiu, nu exista restrictii de suma sau etc......

Multumesc
Buna ziua.
Va multumesc de raspunsul complet insa, inevitabil, acesta a atras si o intrebare: speta mea fiind ''pretentii'' in contradictoriu cu o pers fizica asta atrage dupa sine o incompetenta de judecare la CEDo, insa totusi Magistratul respectic Judecatoria in cauza a emis Hotararea....pot ataca aceasta hotarare si nu persoana?
Stimat forumist,

Fără supărare, dar consider că aveți o părere eronată asupra modului în care se analizează o aplicație de Curte Europeană.

Conform Art. 34 al Convenției, care prevede:
Curtea poate fi sesizată, printr-o cerere, de orice persoană fizică, organizaţie neguvernamentală sau grup de particulari care se pretind victime ale
unei încălcări de către una dintre Înaltele Părţi Contractante a drepturilor
recunoscute în Convenţie sau în Protocoalele sale.

o aplicație CEDO este îndreptată, întotdeauna, asupra unui Stat.

Astfel, nu contează în ce condiții s-a produs încălcarea - respectiv proces cu Statul sau cu particularii - câtă vreme Statul avea obligația să nu se producă. Mai precis, dacă în procesul cu ZZZ, Statul ( inclusiv prin puterea judecătorească) v-a încălcat drepturile protejate de Convenție și de Protocoalele Adiționale, Statul poate fi condamnat de către CEDO.

Ceea ce trebuie să aveți cu adevărat în vedere, este faptul că CEDO nu este o instanță de recurs la nivel european, ci, exclusiv, una de apărare a drepturilor recunoscute de Convenția Europeană. Pe scurt, nu faceți recurs la CEDO, dacă vă dezavantajează ceva, ci doar dacă v-au fost încălcate drepturile protejate de Convenție.

Tot astfel, nu se atacă o hotărâre, ci, la epuizarea unui ciclu procesual, se arată ce drepturi s-au încălcat.

Cu stimă.
Bun, acum sunt lamurit si multumit de raspuns :)
Va multumesc.
Cum interpretati Capitolul II din CPC
Revizuirea hotărârilor
Art. 322. - Revizuirea unei hotărâri rămase definitivă în instanţa de apel sau prin neapelare,
precum şi a unei hotărâri date de o instanţă de recurs atunci când evocă fondul, se poate cere în
următoarele cazuri:

2. dacă s-a pronunţat asupra unui lucru cerut, ori s-a dat mai mult decât s-a cerut;

Daca s-a pronuntat asupra unui lucru cerut??? Se considera practic un recurs tacit? E prea cusuta cu ata alba, prea cu caracter general, nu?
Stimat forumist,

Ne încercați, cumva?

Ca răspuns, interpretez în sensul că formularea dvs este greșită, dispozițiile legale prevăzând situația în care s-a pronuntat asupra unor lucruri care nu s-au cerut, ceea ce are o logică evidentă, care nu este necesar a fi explicată.

Dvs ați arătat o dispoziție inexistentă, respectiv dacă s-a pronunţat asupra unui lucru cerut.

Cu stimă.

Alte discuții în legătură

Cedo lehel_kis lehel_kis Bună!La o hotărâre irevocabilă pentru o contestaţie la un proces verbal, se poate cere rejudecarea cazului?Dacă nu,în ce termen de la comunicare ,pot ... (vezi toată discuția)
Termen revizuire Valy956 Valy956 Mi s-a respins un recurs la Curtea de Apel , in cat timp pot face cerere de revizuire a dosarului ! (Termenul legal de depunere a cererii de revizuire ) (vezi toată discuția)
Cedo ii geo-vem geo-vem Am deschis aici ,la un moment-dat o discutie cu privire la un proces contencios ce avea 2 capete de cerere, la fond sa respins pe unul din capete cu recurs iar ... (vezi toată discuția)