avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna Totala RCA / Catalog Schwacke / Valoarea reala ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna Totala RCA / Catalog Schwacke / Valoarea reala auto

Buna ziua,
Pe data de 26.08.2012 am fost implicat intr-un eveniment rutier.
Pe scurt, o doamna a intors in fata mea pe linia continua, neputand sa evit impactul, am lovit-o pe acesta. Ea si-a recunoscut vina, a venit politia la fata locului, a eliberat toate actele necesare, mi-a dat o copie a politei RCA etc.
A doua zi am fost la [EDITAT] unde doamna avea asigurarea obligatorie.
Am mers cu domnul inspector,am facut poze la ambele masini, apoi poze la locul accidentului. Zilele urmatoare s-au facut constatari suplimentare la autoturism.
Am citit Ordinul 14/2011 CSA de mai multe ori pentru a intelege cat mai bine cum functioneaza lucrurile,deoarece nu am mai avut tangenta cu lucruri de genul acesta.
Pana in momentul de fata nu am primit nici un raspuns din partea ASTRA in ceea ce priveste dosarul. Nici daca masina se repara,nici daca este dauna totala.
In ordinul 14/2011 Art. 41. Alin. (14) se precizeaza ca : "In cazul unei daune majore,asiguratorul RCA are obligatia de a comunica in scris pagubitului,in teremen de 10 zile de la data avizarii daunei,valoarea maxima a despagubirii ce poate fi acordata, precum si modul de calcul al acestuia."
In paralel am solicitat sevice-ului sa-mi elibereze un deviz complet si am calculat valoarea autoturismul la data producerii evenimentului asigurat.
Deviz = 140000 RON.
Valoarea reala = 175000 RON
In aceasta situatie ne aflam in dauna totala.
Ce ma sfatuiti sa fac? Sa depun toate documente celor de la ASTRA cu modalitatea mea de calcul, inclusiv cererea de despagubire, sau se le solicit acestora mai intai valoarea lor maxima de despagubire si sa-i presez cu articolul amintit mai sus?
Uzura am calculat-o in conformitate cu Ordinul 14/2011 CSA.
Am folosit cursul euro la data producerii evenimentului asigurat.
Va rog sa-mi comunicati daca va pot ajuta cu mai multe informatii in legatura cu acest dosar de dauna si astept sugestiile voastre.
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2012
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 00:14, 15 Decembrie 2012
Am inteles ca aceasta "convocare la conciliere directa" nu este obligatorie daca proprietarul autoturismului este persoana fizica. Stima
Ati inteles eronat.Orice polita de asigurare (inclusiv RCA) este un contract comercial si drept consecinta, concilierea directa este obligatorie si chiar de ajutor celui in pretentii, intrucat poate obtine astfel un inscris care sa probeze producerea si intinderea prejudiciului savarsit de asigurator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna totala 24.05.2012 monta monta Masina este dacia solenza,an 2004,39700km,echiparea confort. Inspectorul de la Groupama,a trecut masina la starea de intretinere buna si a intocmit un deviz ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca dauna totala IulianCh IulianCh Buna ziua, In noiembrie 2015 am avut un eveniment cu masina. Am deschis dosar de dauna la asiguratorul celui vinovat si dupa ce am depus toate hartiile am ... (vezi toată discuția)
Problema cu societatea de asigurari... geo26 geo26 Cu respect! Ma confrut cu urmatoarea problema in materie de asigurari: autoturismul meu a fost avariat in proportie de 85%, mi s- a ca voi fi incadrat la dauna ... (vezi toată discuția)