1. - Indiferent cine ca intra in CCC3 acesta va incepe dupa ce se termina CCC2.
- Daca intra tot mama in CCC3 va primi aceeasi indemnizatie ca pentru CCC2.
- Daca intra tatal in CCC3 se va calcula alta indemnizatie in functie de salariile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii celui de al treilea copil.
2. Pe perioada de la nasterea celui de al treilea copil si pana se termina CCC2 mama copilului va primi, pe langa indemnizatia pentru CCC2, inca 600 lei pentru al treilea copil.
3. - In cazul CCC3 aveti posibilitatea sa optati pentru varianta pana la varsta copilului de 1 an sau pentru varianta pana varsta de 2 ani a copilului.
- Mama copilului sau dvs. puteti sa optati si pentru a primi direct stimulentul de insertie, pentru al treilea copil, adica veti primi salariu pentru munca prestata si veti mai primi, de la stat, 500 lei lunar, pana va implini copilul 2 ani.
4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns.
Referitor la pct. 2 din raspunsul Dumneavoastra: daca am inteles bine, este posibil ca mama in perioada oct. 2012-aprilie 2013 sa primeasca CCC2 + 600 lei/luna, iar eu sa incep CCC3 din aprilie 2013, CCR3 fiind calculat conform castigurilor mele salariale din perioada oct. 2011-oct. 2012. (sau conform castigurilor din perioada aprilie 2012-aprilie2013???)
Urmand sa fiu in CCC3 pana in octombrie 2013, cand ma voi intoarce la locul de munca si in perioada noiembrie 2013-octombrie 2014 voi primi: salariu castigat + 500 Lei/luna.
Iar mama sa se reintoarca la lucru din aprilie 2013, va primi doar salariul aferent.
1. Indemnizatia pentru CCC3 (daca veti intra dvs. in CCC3) se calculeaza avand ca baza veniturile dvs. nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, adica din perioada noiembrie 2011 - octombrie 2012 (asa am scris si in raspuns meu precedent, la pct.1, liniuta a treia).
2. In rest ati inteles bine ce am scris.