Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. In conditiile in care parintii sunt divortati, copilul major in ultimul an de liceu locuieste cu mama iar tatal lucreaza legal in strainatate,poate fi obligat sa plateasca o pensie alimentara? Si daca da...care este procedura si cat va dura? Mentionez ca in urma cu 8 ani s-a desfasurat si finalizat un proces pentru pensie alimentara castigat de mama (pentru suma stipulata in hotararea de divort),dar care nu s-a concretizat ,mizandu-se pe mica intelegere de care insa nu se mai tine cont,copilul primind cate o suma modica neregulat si dupa insistente maxime.
Multumesc
Trimiteti o copie hotararii de acum 8 ani prin care tatal dvs era obligat la plata pensiei alimentare noul angajat al tatalui dvs din strainatate, urmand ca acesta sa-i faca poprire pe salariu, urmand ca dvs sa primiti respectiva suma intr-un cont bancar.
Ministerul Justiţiei a fost desemnat, în temeiul Legii nr. 26/1991, autoritate transmiţătoare. În cazul în care debitorul are domiciliul într-unul din statele parte la Convenţia de la New York din 1956 şi numai dacă se cunoaşte domiciliul exact al celui obligat la plata pensiei, la solicitarea creditorului, ministerul justiţiei poate transmite dosarul pe care acesta îl întocmeşte şi depune la Registratura Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Drept Internaţional şi Tratate.
Acest dosar cuprinde o listă de acte (anexa1), o cerere tip (anexa 2) şi o procură tip (anexa 3). Cererea şi procura se adresează către autoritatea centrală a statului parte la Convenţia de la New York (în funcţie de domiciliul celui obligat la pensia de întreţinere)
Toate documentele din dosar se trimit atât în limba română, cât şi în limba oficială a statului unde se trimite dosarul (traduceri autorizate, fără a fi nevoie de legalizare). Nu sunt acceptate simple fotocopii. După actele originale se execută fotocopii care se legalizează la notariat şi se traduc de către traducătorii autorizaţi. Cu privire la cheltuielile legate de traducerea actelor, acestea ar putea fi suportate de către stat, de la data de 25.05.2008, când a intrat în vigoare O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 193/2008, numai în situaţia în care aceste costuri ar fi de natură să pună în pericol întreţinerea creditorului.
În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Convenţia privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, la care România a aderat prin Legea nr. 26/1991, în afara unor dispoziţii contrare din prezenta convenţie, legea care reglementează acţiunile menţionate şi orice chestiuni conexe este legea statului debitorului, inclusiv în materie de drept internaţional privat.
Autoritatea română transmiţătoare desemnată în conformitate cu art. 2 din Legea nr. 26/1991 este:Ministerul Justiţiei
Daca suma e modica in acea hotarare, o actiune noua dureaza intre cateva luni si...
Depinde cate informatii aveti despre tata si cat de corecte sunt, in functie de asta se va lungi mai mult sau mai putin procesul, momentan noi nu avem de unde sa stim ce cunoasteti dv. si nici instanta competenta si cat de incarcata e ea.