avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... avizul de inspectie fiscala
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

avizul de inspectie fiscala

Fara un aviz de inspectie fiscala emis in scris inainte catre asociatia de proprietari, presedintele primeste o invitatie in care se spune ca trebuie sa se prezinte la sediul unde isi desfasoara activitatea niste inspectori fiscali la o data si o ora deja fixate. In invitatie se mantioneaza ca acesti inspectori s-ar fi deplasat la sediul asociatiei cu 5 zile inainte, la ora 10 dimineata, pentru efectuarea unui control inopinat. Nu se spune in invitatie nici numele inspectorilor, nici nr legitimatiilor de control si mai ales a ordinului de serviciu, ci se precizeaza doar ca nu a fost gasit la sediul asociatiei presedintele. De asemenea, nu au lasat nicio instiintare sau dovada aceste "organe de control" ca s-ar fi deplasat la sediul asociatiei (care este in uscatorul unei scari !!!) in data si la ora mentionata. Acum ameninta ca daca nu va merge presedintele in termen de 2 zile cu toate actele la sediul lor, pentru un control inopinat (!!!) va fi sanctionat contraventional. In plus, termenul de incepere a inspectiei fiscale ar trebui sa fie de 15 zile de la data comunicarii (cf Codului de procedura fiscala) si trebuie stabilit de comun acord. Se solicita toate actele asociatiei, fara precizarea niciunui motiv. Incepand cu data de la care se solicita documentele, asociatia nu mai avea de depus si platit obligatii fiscale, iar modificarea vectorului fiscal in acest sens a fost facuta in termenul legal. Daca se face inspectie fiscala, aceasta nu trebuie sa vizeze declaratiile si creantele fiscale? Nu este acesta un abuz? Mai ales ca procedura. Va rog raspuns urgent de specialitate. Multumesc frumos.
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
ezeuctpc, utilizator
Cel mai recent răspuns: ezeuctpc , utilizator 14:15, 1 Octombrie 2012
Conform art. 97 Cod procedura fiscala controlul inopinat se face fara anuntarea in prealabil a celui care urmeaza sa fie controlat. Faptul ca nu a fost gasit contribuabilul si i s-a transmis o invitatie sa se prezinte la sediul organului fiscal nu are relevanta. De asemenea, termenul de 15 zile pe care il invocati isi are aplicabilitate in conditiile in care este un control planificat conform art. 102 Cod procedura fiscala, ori in cazul unui control inopinat nu poate fi vorba de nici o planificare.
Asadar, personal nu cred ca este un abuz. Si pe langa aceasta presedintele daca stie ca si-a indeplinit corect obligatiile nu are de ce sa se teama in privinta unui control fiscal ...
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Imi permiteti unele precizari. Asa arata un aviz de inspectie fiscala, sub forma unei invitatii? In aceasta invitatie se sustine ca in vederea efectuarii unui control inopinat, presedintele a fost anuntat anterior telefonic (!!!) ca va veni o inspectie fiscala, care insa nu a gasit presedintele la sediul asociatiei. 1. Ce treaba avea presedintele cu inspectia? 2. Trebuia ca presedintele sa lipseasca si de la servici sau sa-si ia concediu ca sa astepte o inspectie fiscala inopinata, dar despre care se spune ca a fost anuntata telefonic. Nu trebuie si dovezi in acest sens? De ce nu a venit aceasta inspectie la ora 2 noaptea, ca poate il gasea pe presedinte la sediu, dormind. 3. Daca este vorba de o inspectie fiscala, nu se face conform Codului de procedura fiscala? 4. In invitatie se invoca totusi acest cod cu referire la art 58 si 95. Art 95 face parte din titlul VII Inspectia fiscala. Nu trebuie respectata si procedura? (Art 102-107 si altele) 5. Ce fel de inspectie inopinata mai este asta daca se anunta contribuabilul respectiv? 6. Nu e vorba de faptul ca presedintele sau administratorul s-ar teme de un control fiscal, ci de faptul ca anterior s-a procedat in acelasi stil (deplasarea unui inspector fiscal la sediul asociatiei, in afara orelor de program, tot inopinat, fara a lasa niciun proces-verbal sau a avea vreun martor, dupa care s-a trecut intr-un proces verbal din oficiu ca s-a constatat in urma deplasarii la sediul asociatiei ca aceasta nu isi indeplinise anumite obligatii fiscale anterioare...). Daca nu a gasit pe nimeni, cum s-a constatat? Multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control pfa eugen_r2 eugen_r2 Bună ziua, Am un pfa cu domeniu de activitate \"realizare de software la comandă\". Sediul l-am stabilit într-un imobil din zona rurală pe unde nu trec ... (vezi toată discuția)
Inspectie fiscala la persoana juridica teodora g teodora g buna ziua. as dori sa ma lamuresc sub urmatoarele aspecte: am primit in data de 10 octombrie aviz de inspectie fiscala emis in data de 25.09 cu incepere a ... (vezi toată discuția)
Garda financiara stelian67 stelian67 Sunt actionar in doua societati comerciale si administrator pentru amindoua din anul 2000. De-a lungul a 10 ani am avut cite 7-8 controale de la Garda ... (vezi toată discuția)