Buna ziua!
Problema mea consta in:
In august 2005 cooptez un vechi angajat si infintez o noua societate comerciala unde el este administrator si eu asociat,
dupa care ma retrag din activitatea societatii si incerc o alta afacere. Tin sa precizez ca in acest mod el beneficiaza de numele firmei destul de cunoscut (cu vechime pe piata de cca 4 ani in 2005), beneficiaza de absolut toti clientii vechi cat si de relatiile pe care le aveam cu furnizorii (de istoricul facut la acestia), beneficiaza si de toate contractele de service existante cat si de locatia magazinului (locatie veche de 3,5 ani in 2005).
Dupa ce l-am lasat sa administreze m-am apucat de alta activitate si pentru ca aveam incredere in el nu l-am controlat in mod direct.
Acum in 2009 in ianuarie aflu din intamplare ca in aprilie 2008 a infiintat singur o noua societate cu acelasi domeniu de activitate si din acest moment (cel putin din informatiile mele) incepe sa lucreze pe noua societate incepe sa vanda si sa presteze servicii clientilor vechii societati dar pe noua societate. Aceasta activitate are loc in vechea locatie cu vechii angajati, cu vechii clientii unii chiar din 2002 sub vechiul nume (nu ma refer aici la numele societatii ci la "marca" numai ca u este inregistrata).
Doresc sa ma ajutati daca se poate sa imi spuneti ce sa fac in acest caz. Precizez ca inca nu am avut o discutie particulara cu el (vreau sa ma interesez intai ce pot face ) si nici nu cunosc foarte multe detalii despre cati clienti a luat si despre cat mai lucreaza pe vechea societate (vreau sa fiu discret pana iau o hotarare).
Doresc sa aflu ce sanse am sa am castig in eventualitatea unui proces in care solicit daune, asta in cazul in care nu ma inteleg amiabil cu el.
Multumesc
Aveţi de partea dumneavoastră cel puţin prevederile art.197 din Legea nr.31/1990 (legea societăţilor comerciale).
Art. 197. - (1) Societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.
(2) Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune.
Domnule Themis
Doresc sa va cer sfatul inca o data in legatura cu subiectul deschis in ianuarie 2009.
Va precizez ca am angajat un avocat si am inceput un proces impotriva fostului asociat la mijlocul anului 2009. Acesta a curs pana in prezent cand ma regasesc intr-o noua situatie frustranta.
Mai exact dupa 2 ani de proces, timp in care paratul tergiverseaza prin orice mijloace procesul ma trezesc in situatia in care Societatea veche in care eram asociati si care a fost prejudiciata este dizolvata de ORC deoarece nu s-au mai depus declaratiile necesare. Procesul se incheie pe motiv ca nu mai exista una din parti. Avocatul imi spune ca pe degeaba il dau in judecata pe acest asociat ca persoana fizica deoarece el a prejudiciat societatea. Eu nu inteleg acest rationament. Deoarece prin prejudicierea societatii sunt si eu prejudiciat.
Va rog sa imi dati un sfat cum sa fac pe viitor.
Va informez in plus ca timp de 1 an 2008-2009 acest asociat/administrator a folosit firma veche in interesul celei noi in care era asociat unic. Mai exact platea utilitatile pe vechea sociatate, folosea un autoturism aflat in leasing pe vechea societate. folosea in mod indirect linia de credit a vechii societati (neavand istoric comanda la bucuresti produse pe firma veche si le factura firmei noi cu 1% adaos) pana cand a implinit un an si a putut incheia un contract cu banca pentru linie de credit.
Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
multumesc foarte mult
Concurenta neloiala?
Borza
Buna. Am urmatoarea speta: O societate comerciala(S.R.L.) cu doi asociati are un punct de lucru deschis . Asociatii sunt in proces in sensul ca au formulate ... (vezi toată discuția)
Administrator?
liviu2005
un expert contabil asociat si administator in societatea sa de expertiza , poate sa mai fie administrator la 3 societati comerciale afiliate ,( au acelasi ... (vezi toată discuția)