avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medcial - 02
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medcial - 02

Buna ziua,

In calitate de angajator, am primit un concediu medical cod 02 ( accident de munca). Mentionez ca a avut loc un accident in urma caruia o persoana a decedat iar a doua se afla in concediu medical.
Cum inregistrez concediul? unde? din ce fond se plateste? cum se recupereaza? este nevoie de vize suplimentare inainte de a-l plati? Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: rrramor , utilizator 20:28, 1 Octombrie 2012
Art. 38 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale stabileste ca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca datorata accidentelor de munca si bolilor profesionale se acorda pe baza certificatului medical eliberat conform dispozitiilor legale.

Aceeasi lege prevede la art. 33 alin. (2) ca, in cazul accidentelor de munca, certificatul medical se vizeaza in mod obligatoriu, prin grija angajatorului de casa teritoriala de pensii in a carei raza se afla sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului.

In sensul celor mai sus aratate sunt si dispozitiile art. 46 din Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical aprobate prin Ordinul nr. 233/2006 potrivit carora avizul casei teritoriale de pensii (pentru accidente de munca) se obtine prin grija platitorului si confirma codurile de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate 02, 03, 04 si 10. In acest caz, certificatele de concediu medical se depun direct la casele teritoriale de pensii din raza administrativ-teritoriala a angajatorului.
In primul rand trebuie anuntat accidentul la ITM. Cititi aici cum:

www.avocatnet.ro/content/art...

Dupa ce primiti avizul de incadrare la accident de munca, puteti calcula indemnizatia conform Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.

Daca primiti avizul mai tarziu de data platii salariilor pe luna respectiva, platiti certificatul normal, din FNUASS, apoi recalculati (sumele vor fi diferite!), faceti plata din FAMBP si regularizati cu FNUASS, faceti declaratii rectificative.
Destul de complicat, din pacate...
Din pacate, avizul ITM-ului intarzie sa apara iar salariile se vor vira in cateva zile. Ca sa rezum ce mi s-a explicat mai sus: ma duc la Casa de Pensii cu cele 2 medicale ( septembrie si octombrie) necompletate? si le depun acolo sau astept sa se vizeze pe loc? si ulterior ce fac cu ele, fizic?intre timp platesc medicalul ca si cand ar fi unul uzual...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu medical 02 accident de traseu ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, Cu cat se plateste un concediu medical cid 02, accident de traseu cu 80 sau 100%? Precizez ca nu a fost urgenta medico chirurgicala. Multumesc. (vezi toată discuția)
Plata concediului medical in cazul unui accident in timpul muncii Luciana01 Luciana01 Plata concediului medical in cazul unui accident in timpul muncii se calculeaza dupa OUG 158/2005 sau dupa Legea 346 din 2002 privind asigurarea pentru ... (vezi toată discuția)
Accident de munca alesshya alesshya Buna ziua! Am si eu urmatoarea situație: Soacra.mea a suferit un accident de munca pe 22 octombrie, iar pe data de 31 octombrie contractul ei de munca ... (vezi toată discuția)