avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Plata concediu medical 02 accident de traseu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Plata concediu medical 02 accident de traseu

Buna ziua,

Cu cat se plateste un concediu medical cid 02, accident de traseu cu 80 sau 100%?
Precizez ca nu a fost urgenta medico chirurgicala.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 00:02, 26 Aprilie 2012
Accident de traseu = accident de munca = 80%
Cuantumul indemnizatiei de boala in cazul accidentelor de munca si al bolilor profesionale se stabileste prin aplicarea procentului de 80% asupra bazei de calcul.
In aceste cazuri, legea nu cere indeplinirea conditiilor privind stagiul de cotizare, fiind vorba de o stare de sanatate care trebuie ocrotita in orice conditii, cu maximum de ajutor legal.
In cazul accidentelor de munca, certificatul de concediu medical nu poate fi de natura a conduce la acordarea, in mod automat, a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, aceasta putand fi acordata doar in conditiile prevazute in mod expres de lege.
Art. 38 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale stabileste ca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca datorata accidentelor de munca si bolilor profesionale se acorda pe baza certificatului medical eliberat conform dispozitiilor legale.
Aceeasi lege prevede la art. 33 alin. (2) ca, in cazul accidentelor de munca, certificatul medical se vizeaza in mod obligatoriu, prin grija angajatorului de casa teritoriala de pensii in a carei raza se afla sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului.
In sensul celor mai sus aratate sunt si dispozitiile art. 46 din Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical aprobate prin Ordinul nr. 233/2006 potrivit carora avizul casei teritoriale de pensii (pentru accidente de munca) se obtine prin grija platitorului si confirma codurile de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate 02, 03, 04 si 10. In acest caz, certificatele de concediu medical se depun direct la casele teritoriale de pensii din raza administrativ-teritoriala a angajatorului.
cine il suporta?
casa de pensii??
Da, casa de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident traseu. concediu medical mataselg mataselg Buna ziua. Am suferit un accident de traseu, in timp ce ma intoarceam de la serviciu. Am cazut de pe bicicleta si mi-am fracturat degetele mari la ambele ... (vezi toată discuția)
Concediu medcial - 02 rrramor rrramor Buna ziua, In calitate de angajator, am primit un concediu medical cod 02 ( accident de munca). Mentionez ca a avut loc un accident in urma caruia o ... (vezi toată discuția)
Precizari accident de munca P.Daniela P.Daniela Buna ziua! Am rugamintea sa ma luminati #-o...si pe mine (nu am avut astfel de cazuri).... 1. Unde se depune certificatul medical eliberat in urma unui ... (vezi toată discuția)