Accident de traseu = accident de munca = 80%
Cuantumul indemnizatiei de boala in cazul accidentelor de munca si al bolilor profesionale se stabileste prin aplicarea procentului de 80% asupra bazei de calcul.
In aceste cazuri, legea nu cere indeplinirea conditiilor privind stagiul de cotizare, fiind vorba de o stare de sanatate care trebuie ocrotita in orice conditii, cu maximum de ajutor legal.
In cazul accidentelor de munca, certificatul de concediu medical nu poate fi de natura a conduce la acordarea, in mod automat, a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, aceasta putand fi acordata doar in conditiile prevazute in mod expres de lege.
Art. 38 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale stabileste ca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca datorata accidentelor de munca si bolilor profesionale se acorda pe baza certificatului medical eliberat conform dispozitiilor legale.
Aceeasi lege prevede la art. 33 alin. (2) ca, in cazul accidentelor de munca, certificatul medical se vizeaza in mod obligatoriu, prin grija angajatorului de casa teritoriala de pensii in a carei raza se afla sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului.
In sensul celor mai sus aratate sunt si dispozitiile art. 46 din Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical aprobate prin Ordinul nr. 233/2006 potrivit carora avizul casei teritoriale de pensii (pentru accidente de munca) se obtine prin grija platitorului si confirma codurile de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate 02, 03, 04 si 10. In acest caz, certificatele de concediu medical se depun direct la casele teritoriale de pensii din raza administrativ-teritoriala a angajatorului.