avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident traseu. Concediu medical
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident traseu. Concediu medical

Buna ziua.
Am suferit un accident de traseu, in timp ce ma intoarceam de la serviciu. Am cazut de pe bicicleta si mi-am fracturat degetele mari la ambele picioare (menționez că eram pe o alee in parc. deci nu a fost nevoie de politie și acesta era traseul meu). M-am prezentat la UPU Floreasca si am primit 5 zile de concediumedical cu plata 100%, cod diagnostic de spital 928 (fractura falanga I) si 21 zile repaos pe scrisoarea medicala cu prelungire concediu medical de la medicul specialist. Am obținut de la medicul specialist prelungire dar cand am mers la societate mi-au comunicat ca acest cod est leziuni si nu am decat 75% plata pentru cele 16 zile ramase. intrebari
1. Ce pasi trebuie sa urmez pentru a putea fi considerat accident de traseu si sa primesc plata de 100% la concediul medical? Mentionez ca eu am informat societatea printr-un email despre accident a doua zi dimineata. si am si inaitat o declaratie asa cum s-a intamplat evenimentul dupa 5 zile de la producere.societatea nu a actionat in nici un fel.
2 dacă codurile de diagnostic sunt diferite intre UPU și CNAS? 928 la spital este fractura falanga iar la societate mi-a psus ca este leziuni si altele?
3. daca prelungirea de concediu de 16 zile poate fi modificată (cod indemnizatie 01 și cod diagnostic 928 initial) in accident de traseu?
4. Ce pasi trebuie sa urmez pentru demonstra ca a fost un accident de traseu?
multumesc o zi buna
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:48, 19 Iulie 2019
Buna ziua,
Va aflati pe traseul si va incadrati in durata, timpul, de deplasare consemnate in Fisa individuala de instruire privind Securitatea si Sanatatea in Mnca-SSM?
Declaratia in fata cui ati dat-o? Ati discutat cu angajatul, firma externa, ce se ocupa de SSM-Protectia muncii in firma la care sunteti angajat?
Daca inca nu ati discutat...discutati cat mai repede...
Pasii care ar fi trebuit urmati de angajator in cazul produceri unui eveniment ce poate fi considerat accident de munca ii gasiti mai jos
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2019
Ionut.ion, utilizator
multumesc pentru raspuns
1. eram pe traseu si in durata de deplasare.
2. avem angajat persoana la SSM. care prin comunicare verbala (a doua zi) mi-a transmis ca nu este accient de munca.
3. am transmis email imediat la societate relatand ca am avut accident cu bicicleta int timp ce ma intoarceam de la serviciu. la momentul transmiterii NU stiam ca am degetele rupte. Ulterior (a doua zi am aflat ca sunt rupte si am transmis scrisoarea medicala eliberata de UPU Floreasca).
4. declaratia cu cele relatate am transmis-o dupa 7 zile, in momentul cand am aflat ca prelungirea concediului medical (16 zile) nu este acoperita cu 100% din salariu.
multumesc

Daca este cum spuneti...
Art.30, alin 1, lit g) din legea 319/2006 spune
g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul și pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator și invers;
Discutati cu lucratorul SSM, va puteti adresa ITM daca nu doreste sa urmeze pasii legali.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2019
Ionut.ion, utilizator
Angajatorul trebuia sa anunte evenimentul produs la ITM si sa desemneze o comisie pentru cercetare. Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, firma inregistreaza AM si completeaza formularul FIAM.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Pentru a fi AM de traseu trebuie indeplinite si conditiile de la
-art.30 (2) În situaţiile menţionate la alin. (1) lit. g), h), i) şi l), deplasarea trebuie să se facă fără abateri nejustificate de la traseul normal şi, de asemenea, transportul să se facă în condiţiile prevăzute de reglementările de securitate şi sănătate în muncă sau de circulaţie, în vigoare.
In acest sens, in fisa individuala de instruire in domeniul ssm trebuie sa existe mentiuni scrise.
Victima AM trebuie sa primeasca de la angajator PV de cercetare AM avizat de catre ITM si formularul FIAM. Aceste documente se depun de catre angajator la CJP care gestioneaza Fondul national unic din care se platesc concediile medicale pentru AM si BP.
Comisia de cercetare, in cadrul dosarului trebuie sa depuna certificatele de concediu medical cu codul corect pentru AM.
Este treaba angajatorului sa ia legatura cu spitalul si sa schimbe codurile.
Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP mentioneaza:
-art.32 (2) În cazul bolilor profesionale sau al accidentelor de muncă, certificatul medical se
vizează în mod obligatoriu, prin grija angajatorului, de direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, respectiv de casa teritorială de pensii în a cărei rază se află sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului.
Daca angajatorul nu a comunicat evenimentul produs la ITM o puteti face dvs. in scris, cu nr. de inregistrare/ data (sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire). ITM va dispune angajatorului sa cerceteze evenimentul produs si ii va aplica o amenda contraventionala potrivit legii ssm.
multumesc mult
referitor la modificare coduri diagnostic cred ca problema e la cas nu la spital. spitalul mi-a eliberat CM conform cod diagnostic 928 (fractura falanga), asa cum au in baza de date. mi-au dat si un extras din baza lor de date, dupa cearta pe care am avut-o cu angajatorul.

Alte discuții în legătură

Accident la locul de munca Olesea2018 Olesea2018 In timp ce plecam seara de la locul de munca (lucrez educatoare la gradinitza) am lunecat pe ghetushul de pe teritoriu si miam fracturat miina la cot avind ... (vezi toată discuția)
Buna seara, acum trei zile am avut un accident la locul de munca, ... Lefter98 Lefter98 Buna seara, Acum trezi zile am avut un accident la locul de munca, prin care a rezultat prezenta unei placi tăiate la mâna dreapta și impotență ... (vezi toată discuția)
Buna seara. as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra. am suferit ... Jhoanacris Jhoanacris Buna seara. As avea nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am suferit un accident de munca in data de 14 noiembrie 2018, soldat cu o taietura la mana ce a necesitat ... (vezi toată discuția)